{ "title": "Sodalı Tepsi Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/sodali-tepsi-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 01:29:46", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Sodalı Tepsi Böreği, Tepsi böreğinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Böreğin en çok sodalı olanı tercih edilmesidir. Bunun en büyük nedeni insanların bu böreğin en çok ağızda dağılmasını ve verdiği tadını beğenmesi ille yayılma göstermiştir. Oldukça eski tarihlere dayanan tepsi böreği günümüze gelene kadar birçok gelişmeler yaşayarak sodalı, peynirli, kıymalı gibi farklı çeşitlerde yapılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra sodalı tepsi böreği yapılışı oldukça kolay ve verdiği lezzet normal tepsi böreğine ve diğer böreklere göre oldukça fazladır. Bu nedenle sizlerde bol bol bu mükemmel lezzeti evlerinizde yaparak tüketebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken vereceğim son derece kolay tarifi dikkatli bir şekilde okuyarak söylediklerimi doğru ölçüde ve doru kıvamda yapmaktır. Şimdi bu mükemmel lezzetin yapılışına geçebiliriz.

Sodalı Tepsi Böreği Malzemeleri
Sodalı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle hijyen açısından tüm malzemelerimizi temiz bir şekilde yıkayalım ve ekmek tahtası yardımı ile sivri biberleri küçük küçük doğrayalım. Daha sonra ayrı bir kap içerisine peyniri rendeledikten sonra biberleri de ekleyerek iyice harman oluşturalım. Bu iki malzemeyi karıştırarak bu işlemi ezerek yapabilirsiniz. Böylece börek içerisinde kullanacağımız harç hazır durumdadır. Bu işlemden sonra sosumuzu hazırlamalıyız.

Sosu hazırlamak için bir kap içerisine yumurta ve bir miktar sıvı yağ eleyerek iyice çırpalım. Çırpma işlemi sırasında sütünde tamamını ekleyerek çırpmaya devam edelim. Bir süre sonra karışım köpürecektir.

Şimdi öncelikle tepsinin içerisini iyice yağlayalım ve yufkalardan birini tepsinin üzerine serelim. Bu şekilde yaptıktan sonra yufkanın kenarlarının dışarıya çıktığını göreceksiniz. Siz bu şekilde işlemi tamamlayın ve ardından hazırlamış olduğumuz süt, sıvı yağ ve yumurta karışımından bolca sürelim. Bu yufka üzerine elimizde bulunan yufkalardan ikincisini büzerek yerleştirelim ve bu işlemden sonra elimizde kalan üç yufkadan birini daha aynı şekilde büzerek tepsiye yerleştirelim.

Bu işlemde ise üçüncü yufkamızın üzerine peynir ile yapmış olduğumuz iç harçtan yapalım ve 4. Yufka ile üzerini kapatarak bu yufka üzerine bolca süt karışımından ilave edelim. Bu işlemden sonra fırını ısınması için açalım ve 200 dereceye ayarlayalım. Son yufkamızı serdikten sonra üzerine bolca sütlü sos ilave ederek yufkaların dışarıda kalan kısımlarını içeri katlayalım. Son olarak tepsi üzerine sodanın yani maden suyunun tümünü ilave ederek fırına verelim. Üzeri iyice kızardıktan sonra artık dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }