{ "title": "Sodalı Kıymalı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/sodali-kiyamli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 03:31:33", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Sodalı kıymalı börek kalorisi çok yüksek olmasına rağmen herkesin severek tükettiği böreklerden biridir. Bu börek içerisindeki etin sağladığı protein sayesinde insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ister sabah kahvaltılarında ister akşam çaylarında gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz bu börek içerisinde kullanılan soda neden ile ağızda tamamen kendiliğinden dağılmaktadır. Bu nedenle mükemmell lezzete sahip olan sodalı kıymalı börek mutlaka herkes tarafından yenilmesi gerekmektedir. Fakat bu böreği kesinlikle hazır olarak aldığınız sodalı kıymalı böreklerle karıştırmayın. Çünkü bu böreği kendiniz yaptığınız zaman oldukça lezzetli ve daha gevrek olacaktır. Bu böreği yaparken isteğinize bağlı olarak ister hazır yufka ister ev yapımı yufka kullanabilirsiniz. Hazır yufka ile ev yufkası arasında lezzet ve gevreklik farkı olacaktır. Bunun için eğer zamanınız varsa ev yufkasını tercih etmelisiniz. Yaptığımız kısa açıklamadan sonra artık yavaş yavaş malzemelerden bahsederek yapılış aşamasına geçebiliriz. Bunun için gerekli olan malzemeleri sıralayalım.

Sodalı Kıymalı Börek Malzemeleri
Sodalı Kıymalı Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tencere içerisine yağımızı ekleyerek iyice kızdırıyoruz. Yağ kızarken bize aynı zamanda soğanları ince ince kıyalım. Soğanları tam olarak kıydıktan sonra ise bu yağ içerisinde rengi pembeleşene kadar kavuruyoruz. Soğanlar kavrulmaya yakın bizde kıymamızı ekleyerek iyice kıymalar suyunu çekene kadar kavuralım. Bu aşamada istediğiniz baharat varsa ekleyin yoksa tuz ve karabiberi atarak iyice karıştırıyoruz ardında ocağı kapatıyoruz. Biz diğer işlerimize bakarken soğuması için bir kenara koyuyoruz.

Kıymalı soğan soğurken bizde bir kap içerisine maden suyunu, sütü ve sıvı yağı ekleyerek güzel bir sos yapıyoruz. Daha sonra ise yufkayı düz ve temiz bir yere sererek bu sosu bol bol yufkanın her yerine sürüyoruz. Bu işlemden sonra ise yufkayı ikiye katlayarak D şeklini aldırıyoruz. Bu kısmına da soosumuzdan bolca sürelim ve tepsinin dibini iyice yağlayalım.

Şimdi ise hazırladığımız iç harçtan yufkanın geniş ve düz kısmına ekleyerek yufkayı komple rulo şeklinde katlıyoruz. Bu işlemi yapın ve yaptığınız ruloyu 4 eşit parçaya bölün. Bu böldüğünüz dört ruloyu dibini iyice yağladığınız tepsi içerisine dizin ve diğer geriye kalan tüm yufkaları aynı işlemi yaparak tepsiye dizin. Hepsi tamamlandığında bu tepsiyi buz dolabında bir saat kadar dinlendirin ve sonradan üzerine yumurta sarısını sürerek fırına atın. Yaklaşım 1 saat kadar bir süre sonra artık uygun şekillerde misafirlerinize servis edebilirsiniz. Unutmayın ki bu sodalı kıymalı börek sıcakken daha lezzetlidir.
" } ] }