{ "title": "Sini Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/sini-borek.jpg", "date": "20.01.2024 08:55:57", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Sini börek, Amasya şehirinin yöresel tatlarından biridir. Sini böreğinin yapılışı ve pişirilişi biraz zahmetlidir, ama yemesi de bir o kadar zevklidir ve kilo vermek isteyenlere kesinlikle tavsiye edilmemektedir. J yine de aman be ne kilo aldırmıyo ki? Diyenler için işte çıtır çıtır ve lezzetine doyum olmayan sini böreğinin tarifi.

Sini Böreği İçin Kullanılacak Malzemeleri
Sini Böreği Nasıl Yapılır?

Sini böreğin hamuru için, derin ve geniş bir kabın içine un koyulur ve üzerine bir tatlı kaşığı su serpilir, su azar azar dökülerek hamur iyice toplanıp ele yapışmayacak, kulak memesi kıvamında olunca 11 parçaya ayrılır. Bir tava içerisine kuşbaşı etler koyularak kendi yağında kavrulması beklenir. Ayrı bir tavada 4 yemek kaşığı tereyağı eritilip 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırılır. Böreğin ilk katını yapmak için, koparılan 11 hamurda dört tanesi alınarak servis tabağı büyüklüğünde açılır ve herbirinin arasına tereyağlı karışım bir fırça yardımıyla sürülür. Yağlanan hamurlar üst üste dizilir. Dizilen hamurlar böreğin pişeceği fırın tepsisi büyüklüğünde açılır ve önceden az yağ ile yağlanmış olan fırın tepsisinin içine serilir. Üzeri yağlanan hamura çökeleğin yarısı her yerine gelecek şekilde iyice sürülür. Böreğin orta katı için ise koparılan hamurdan 3 adet alınır ve servis tabağı kadar açıldıktan sonra üst üste dizilir. Üst üste dizilen bu 3 hamur da merdane ile böreğin pişeceği fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Böreğin son katına gelindiğinde ise kalan 4 hamur parçası alınır ve diğerleriyle aynı şekilde açılarak tepsinin üzerine yerleştirilir. Son işlemden sonra artık hazır olan börek odun ateşinde ya da ocağın üzerinde tepsiyi yavaş yavaş döndürmek suretiyle pişirilir. Son olarak, böreğin bir tarafı kızarınca diğer tarafı çevrilir ve o tarafı da pişirildikten sonra kavurma, böreğin üzerine dökülerek maydanoz yapraklarıyla süslenen börek sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }