{ "title": "Pırasalı Peynirli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/pirasali-peynirli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 22:38:38", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Pırasalı Peynirli Börek, Pazar kahvaltılarının vazgeçilmesi olan ve çocukların, yetişkinlerin severek yediği börek ve börek çeşitleri çok sık tercih edilmektedir. Yoğun çalışma şartlarında dolayı özellikle ev hanımları tarafından tercih edilmektedir. Sabah kahvaltılarında, ara öğünler de çay saatlerin de ve öğrencilerin beslenme çantalarına konulmak üzere tercih edilmektedir. Böreklerin hafif ve sağlıklı olması birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Birden fazla börek çeşidi bulunmaktadır. Börekler hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan börek hamurlarından da yapılmaktadır. Börekler için kullanılan iç harçlar da kişilerin damak tatlarına göre değişmektedir. İç harç olarak kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı yapılabildiği gibi iki malzeme karşılaştırılarak da börek harcı hazırlanmaktadır. Börek çeşitlerinden olan pırasalı peynirli börek yapımı şu şekildedir;

Pırasalı Peynirli Börek Malzemeleri
İç harcı için
Üzeri için
Pırasalı Peynirli Börek Nasıl Yapılır?

Börek yapımına ilk öncelikle iç harcını yapmakla başlayın. Pırasalar temizlenir ve orta boy büyüklükte doğranır. Doğrama işlemi tamamlandıktan sonra bir tencerenin içine az bir miktar zeytinyağı koyarak doğranmış pırasaları ekleyin. Pırasaları 5-6 dakika kavurmak yeterli olacaktır. Bu işlemi tamamladıktan sonra börek yapımında kullanmak üzere sosunu hazırlatın. Derin bir kabın içine yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine maden suyunu ilave edin. Daha sonra sıvı yağ ve sütünü de ilave ederek karıştırın. Daha sonra ilk yufkayı kenarları dışarı da kalacak şekilde önceden yağlanmış tepsiye serin. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. İkinci yufkayı buruşuk şekilde yanı kenarları içeri de olacak şekilde tepsiye serin ve üzerine sosunu dökün. Sos döküldükten sonra üçüncü yufkayı serin ve yine sosu dökün. Sosu döktükten sonra hazırladığınız iç harcı boşaltın. İç harcı tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayılmasına dikkat edin. İç harcın üzerine peynirleri ufalayın. Daha sonra dördüncü yufka ve sosunu ve beşinci yufkayı serin ve kenarlarda sarkan kenarları tepsinin içine doğru kapatarak kalan sosu dökün. Üzerine susam ve çörek otunu serptikten sonra daha önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }