{ "title": "Pırasalı El Açması Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/pirasali-el-acmasi-borek-5714.jpg", "date": "19.01.2024 16:07:52", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Pırasalı el açması börek, bizim kültürümüzde börek denildiği zaman akan sular durur. Geleneklerimizde çeşit çeşit börekler mevcuttur. Akşam yemeği menülerimizde özellikle de hanımların meşhur 5 çaylarında mutlaka bir börek çeşidi bulunur. Pırasalı el açması börek de mutlaka çay keyfinizin yanına dahil etmeniz gereken böreklerden bir tanesi. El açması börek denilince nedense çoğu kişi bir adım geri durur. Ama el açması böreğin tadı diğer böreklerde yoktur. Evet biraz uğraştırıcı olabilir ama bu tür tarifler sadece bir kez denendiğinde ister istemez el alışır ve ikinci seferde hiç zorlanmadan daha kolay yaparsınız. Bundan dolayı vakit kaybetmeden hemen denemenizi öneririm. Emin olun hem lezzetine hem kokusuna dayanamayacaksınız.

Pırasalı el açması börek için gerekli malzemeler
Böreğin hamuru içinr
Pırasalı el açması börek nasıl yapılır?

Öncelikle hamuru hazırlayarak işe başlayalım. 1 kilogramlık unu derin bir yoğurma kabına alarak tuzunu ekledikten sonra yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamurumuzu oluşturalım. Elde edeceğimiz hamur ne çok sert ne de çok fazla yumuşak olmalıdır. Orta kıvamlı bir hamur olması gerekir. Hazırlamış olduğunuz hamuru 12 eşit parça haline getirerek üzerini temiz bir bez ile kapatarak yaklaşık 1.5 saat dinlendirin, el açması yapacağınız börek çeşitlerinde hamur ne kadar uzun süre dinlenirse hem açmanız daha kolay olur hem de böreğiniz çok daha lezzetli olur.

Hamuru dinlenmeye aldığınız sırada böreğin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Öncelikle kuru soğanları küp-küp doğrayarak bir teflon tavaya alın sıvıyağı da ekleyerek soğanları soteleyin. Sonrasında pırasaları yıkayıp ince ince doğradıktan sonra soğanlı karışıma ekleyip hepsini beraber soteleyin ve baharatlardan damak tadınıza göre ekleyip iç harcı lezzetlendirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz pırasalı iç harç soğuduktan sonra sütünü ekleyin ve harcı bir kenara alın.

Artık hamurlu kısma geçebiliriz. 12 eşit parçadaki hamurları teker teker bir yemek tabağı büyüklüğünde açalım. 3' li gruplar olacak şekilde 12 tanesini her bir hamurun üzerine sıvıyağ döküp fırça ile dağıtıp 3 katlı 4 adet hamur elde edelim. İlk 3'lü grubu un ve merdane yardımı ile normal bir yufka büyüklüğünde açalım. Yufka büyüklüğündeki hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve bu parçaların içine pırasalı harçtan koyarak sigara böreği yapar gibi saralım. Diğer grupları da aynı şekilde yufka büyüklüğünde açıp 4 eşit parça ile iç harçtan koyarak saralım. Yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye hazırladığınız börekleri dizin. Toplam 16 adet börek elde etmiş olacaksınız. Böreklerinizin üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağı sürerek 200 derecelik fırında pişirin. Börekler altı ve üstü kızarınca pişmiş demektir.
" } ] }