{ "title": "Pırasa Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/pirasa-boregi(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:51:48", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Pırasa böreği, sağlık açısından faydalı olduğu kadar tat açısından da oldukça leziz bir börek tarifidir. Aynı zamanda kış mevsiminde sık tercih edilen pırasa ‘'allium' ailesindendir ve besin değeri oldukça yüksektir. K, A ve C vitamini bakımından yüksek olan pırasayı çocuklara sevdirmek için böreklerinizin içerisine ilave edebilirsiniz. Böylelikle pırasanın içerisinde yer alan vitamin ve vitaminlerden çocuklarınız keyif alarak faydalanacaklardır.

Pırasa Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Arası için
Üzeri için
Pırasa Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak pırasa böreğinin hazırlanması için pırasalar itinalı şekilde temizlenir ve beyaz olan kısımları yapraklı yerlerinden ayrılır. Ardından çok ince olacak şekilde pırasanın beyaz olan kısımlarını doğrayın. İnce ince doğranmış olan pırasaları yanmaz bir tavanın içerisine alın. Üzerine sıvıyağ ilavesi yapın ve kavurun. Pırasalar kavrulurken siz de bu arada havuçları yıkayıp dış kısımlarını sürtebilirsiniz. Yumuşamış olan pırasaların içerisine havuçları rendeleyin ve bu şekilde birkaç dakika daha kavurun.

Havuç ve pırasalar istenilen yumuşaklığa geldiğinde ocağın altını en düşük ayara getirin ve içerisine baharatlar ile tuzu ilave edip harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan pırasalı börek harcını soğuması için serin bir ortama kaldırıp bekletin. Yufkalardan bir tanesini kuru temiz olan tezgâhın üzerine serin. Keskin bir bıçak ile yufkayı önce iki parçaya kesin. Ardından sigara böreği hamuru keser gibi yufkayı eşit dört parçaya kesin. Yufkaların üzerine sürmek için bir su bardağı su ile bir su bardağı sıvıyağı karıştırın ve fırçayla yufkanın iç kısımlarını ıslatın.

Akabinde yufkalardan bir tanesini önünüze alın. Yufkanın geniş olan yerine pırasalı iç harçtan ilave edin. Yufkanın kenar kısımlarını çok hafif şekilde içe doğru alın ev rulo şeklinde böreği sarın. Sarılan yufkayı tekrar rulo şeklinde sarın ve gül şeklini verin. Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisinin içerisine böreği yerleştirin. Diğer kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın ve böreklerin üzerine sürmek için sosu hazırlayın. Bunun için fazla çukur olmayacak bir tabak alın ve içerisine sıvıyağ, yumurta sarısı, çörek otu ve yumuşak tereyağını ilave edip böreklerin üzerine sürün.

185 derecelik fırına pırasalı börekleri gönderine ve her tarafları nar gibi kızarana dek pişirin. İstenilen kıvam da pişmiş olan pırasalı börekleri 10 dakika kadar dinlendirin ve ılık olarak servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }