{ "title": "Peynirli Su Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/peynirli-su-boregi-yapilisi.jpg", "date": "21.01.2024 10:41:59", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Peynirli Su Böreği hemen herkesin sevdiği ve tercih ettiği börek çeşitleri arasında yer alıyor. Ağızda leziz bir tat bırakmasının yanı sıra çok da ağır olmaması sebebi ile tercih edilen bu doyurucu böreği kahvaltılarınızda ya da çay saatlerinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Peynirli Su Böreği Malzemeleri
Peynirli Su Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir büyük tencereye su koyuyoruz ve içine biraz da tuz atarak kaynaması için bırakıyoruz. Büyük bir yoğurma kabına unu koyuyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine tuzu, yumurtayı ve sıvı yağı alıyoruz. Sütü de yavaş yavaş dökerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Ara sıra elinizi ıslatarak hamuru kulak memesi kıvamına gelen dek yoğurun. Hamuru biraz dinlendirdikten sonra 5 bezeye ayırın. Bezelerin 3 tanesini ara katlar için kullanacağınız. Kalan iki hamuru birleştirip birleşmesi için birkaç tur yoğuruyoruz. Bu büyük parçayı ikiye böleceğiz, ancak bu parçalardan biri diğerine göre daha büyük ayırmanız gerek. Büyük bezeyi en alta ve daha büyük açarak, küçük bezeyi ise en üste kullanacağız.

Bezeler hazır olduğuna göre hamur açma işlemine geçiyoruz. Öncelikle orta katlar için hazırlamış olduğumuz eşit ölçülerdeki üç bezeyi büyükçe açıyoruz. Un kullanarak açtığımız üç hamuru üst üste koyuyoruz. Bu üst üste koyduğumuz hamurları büyük kareler halinde kesiyoruz ve hamur parçalarını ayrı ayrı kaynayan suyun içine atıyoruz. Tüm hamurları tencerenin farklı yerlerine atarsanız birbirlerine yapışmadan haşlanmaları mümkün olacaktır. Bu hamurlar haşlanırken en büyük olan hamur bezesini çok büyük şekilde açıyoruz. Un yardımıyla hamuru açtıktan sonra tepsinize 3-4 kaşık sıvı yağ döküp her yerini yağlayın. Tepsiden büyük açtığınız hamuru tepsiye serin. Son kalan bezeyi de tepsi büyüklüğünde olacak biçimde açın.

Haşlanmış olan hamurları süzgecin üzerine döküp sıcak suyu süzün. Tencereye bu kez soğuk su koyun ve haşlanmış olan hamurlarınızı bu suyun içine atın. 1 dakika kadar bu soğuk suda beklettikten sonra hamurları süzün ve tekrar başka bir soğuk suyun içine atıp tekrar 1 dakika bekletin. Artık iyice soğumuş olan hamurları tamamen süzdükten sonra tepsideki hamurun üzerine iç harcımızdan döküyoruz. Haşlayıp soğuttuğumuz hamurlardan birini alıp tepsiye seriyoruz. Üzerine tekrar iç harcımızdan döküyoruz. 3 haşlanmış ve soğutulmuş hamuru da bu şekilde tepsiye dizdikten sonra hamurun üstünse 2-3 kaşık sıvı yağı gezdiriyoruz.

İç harcı eklememiz bittikten sonra son küçük yufkayı sermeden önce ilk hamurun dışarıda kalan kısımlarını içeriye doğru katlıyoruz. Son açtığımız küçük yufkayı da tepsiye serdikten sonra böreği ocakta döndürerek pişirin. Alt kısmının her tarafı piştikten sonra böreğin alt kısmı üste, üst kısmı da alta gelecek şekilde böreği çeviriyoruz ve tekrar pişirmeye başlıyoruz. Böreğin hem altı hem de üstü iyice kızarana dek pişiriyoruz. Pişen böreği dilimler halinde kestikten sonra ister ılık ister soğuk şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }