{ "title": "Peynirli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/peynirli-borek.jpg", "date": "23.01.2024 04:28:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Peynirli börek, börekler için hazırlanan iç harçlarda en çok tercih edilen harçlardan biri peynirdir. Hazırlanışı pratik olduğu için peynirli börek harçları börek yapımında sıkça kullanılmaktadır. Çocukların beslenme çantaları için ya da gün masaları için hazırlanan börek tariflerinde peynirli harç kullanılarak yapılan böreklerin lezzeti arttırılabilir. Peynirli börek tarifleri hazır yufka ile yapılabileceği gibi el açması yufkalar ile hazırlanabilir. Börekler fırın ya da kızartma yöntemi ile pişirilebilir. Yağda kızartılan börekler çiğ börek olarak adlandırılmaktadır. Ancak yağda kızartılan börekler fazla kalori içerdiği için hanımlar tarafından fazla tercih edilmez. Yazımızın devamında sizler için hazırladığımız peynirli börek tariflerine ulaşabilir, misafirleriniz, eşinir ya da çocuklarınız için harika börekler yaparak onlara hoş sürprizler hazırlayabilirsiniz.

Peyniri Tepsi Böreği Malzemeleri
İçi için
Sos için
Peyniri Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

Peynirli börek yapımı için ilk önce böreğin sosu hazırlanır. Başka bir kabın içine peynir alınarak ezilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. 1 su bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı tereyağı, süt ve 1 yumurta çukur bir kabın içinde karıştırılır. Fırın tepsisi sıvıyağ ile yağlanır. Yağlanan tepsiye 1 adet yufka açılarak serilir. Hazırlanan sos yufkanın her tarafına sürülür. Diğer yufka birkaç parçaya bölünerek ilk yufkanın üzerine yerleştirilir ve sostan her tarafına sürülür. Üçüncü yufka yine parçalanarak tepsiye yerleştirilerek soslanır. Üçüncü yufkanın üzerine peynirli harç yayılır. Diğer 2 yufka için de aynı işlemler uygulanarak peynirli harcın üzerine yerleştirilir. Son yufka tepsiye kapatılarak sarkan kısımları üzerine doğru katlanır. Börek kare olacak şekilde dilimlenir. Kalan sos böreğin üzerine eşit olacak şekilde dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak ısınan fırına börek verilir ve altı üstü eşit olacak şekilde kızartılır.

Afiyet olsun.

Peynirli Üçgen Börek Malzemeleri
Kızartmak için
İçi için
Peynirli Üçgen Börek Nasıl Yapılır?

Çukur bir kabın içine yoğurt, ılık su, 1 tane yumurta, tuz eklenerek karıştırılır. Üzerine aldığı kadar un ve maya ilave edilerek hamur yoğrulur. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır. Çukur bir kâsenin içinde beyaz peynir çatal ile ezildikten sonra içine ince kıyılmış maydanoz eklenir ve harmanlanır. Tercihe göre baharat eklenerek iç harç tatlandırılabilir.

Mutfak tezgâhı sıvıyağ ile hafif yağlanarak, mayalanan hamur tezgâha alınır. Hamurun üzerine hafif un serpildikten sonra merdane ile dikdörtgen olacak şekilde açılır. Dikdörtgen açılan hamur ilk önce çok kalın olmayacak şekilde şeritler halinde kesilir. Daha sonra her şerit kare olacak şekilde kesilir. Her bir kareye hazırlanan peynirli harçtan eklenerek üçgen şekilde katlanır. Çatal sıvıyağa batırılarak üçgenlerin kenarları sağlamlaştırılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Katlanan üçgen börekler un serpilmiş bir tepsiye dizilir.

Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenerek kızdırılır. Kızan yağa börekler atılarak her iki tarafı kızartılır. Kızaran börekler havlu kâğıt serili bir tabağa alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Peynirli Çıtır Börek Malzemeleri
Sosu için
Dışı için
İç Harcı için
Peynirli Çıtır Börek Nasıl Yapılır?

Peynirli çıtır börek için yufkalar dört parçaya bölünür. Bölünen yufkadan 4 adet üçgen elde edilir. Böreğin iç harcı için yeteri kadar peynir çukur bir kabın içine alınır ve üzerine ince kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber ve nane eklenerek karıştırılır. Ardından böreğin sosu hazırlanır. Sos için süt, yağ, yumurta, kabartma tozu, yoğurt bir kabın içine alınarak homojen bir şekilde karıştırılır. Yufkadan elde edilen her bir üçgen hazırlanan sosa batırılır. Üçgenler sostan alınarak içine peynirli harç koyularak rulo şeklinde sarılır. Sarılan rulo börek tekrar sosa batırılır, ardından galeta unun batırılarak yağlanmış tepsiye sıralanır. Tüm üçgenler bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır. Fırın 180-200 derecede ısıtılarak hazırlanan böreklerin altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Peynirli Sigara Böreği Malzemeleri
İçi için
Peynirli Sigara Böreği Nasıl Yapılır?

Peynirli sigara böreği için ilk olarak sıvıyağ ve yoğurt çukur bir kabın içinde karıştırılır. Yufka mutfak tezgâhına serilerek üçgen dilimlere kesilir. Peynir bir kabın içine alınarak ezilir. Üzerine maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Üçgen şekilde kesilen yufkalara ilk öce yoğurt ve yağlı karışımdan sürülür daha sonra hazırlanan harçtan koyularak sıkıca rulo şeklinde sarılır. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır. Hazırlanan börekler yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. 1 adet yumurta sarısı tepsiye dizilen böreklerin üzerine sürülür. Fırın 180 derecede ısıtılarak börekler fırına verilir. Yaklaşık yarım saat kadar pişirilerek fırından alınır.

Afiyet olsun.
" } ] }