Patatesli Peynirli Rulo Börek, aniden gelen misafirler için çabucak servise hazır hale getirilebilecek, çok lezzetli bir börek çeşididir. Yufkanın rulo biçiminde sarılıp sonradan kesilmesi sebebiyle ismine rulo börek denilmiştir, ancak bir gece buz dolabında bekletildiği için buzluk böreği diye de anılmaktadır. Rulo böreğin bir başka iyi yanı da tek bir kab kullanarak yapılıyor olması ve fazla bulaşık çıkarmaması. Bu böreği farklı harçlarla da yapabilirsiniz. Pratik ve leziz bir börek tarifi arıyorsanız patatesli rulo böreği tam size göre. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin. Şimdi, böreği bir an önce yapıp tatmak isteyenleri daha fazla bekletmeden patatesli rulo böreğin hazırlanışına geçelim.
Patatesli Peynirli Rulo Börek İçin Gerekli Malzemeleri
6 adet yufka
İç Harcı için
5 adet orta boy patates
250 gr peynir (Tercihe göre lor veya beyaz peynir kullanabilirsiniz ya da ikisini karıştırıp kullanabilirsiniz)
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 paket tereyağı (Dilerseniz sıvıyağ ile yarı yarıya kullanabilirsiniz)
2 adet yumurta
Maydanoz
Tuz
Pul biber
Karabiber
Üzerine Sürmek için
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Patatesli Peynirli Rulo Börek Nasıl Yapılır?
İlk olarak, patatesler soyulup 4 parçaya bölünerek derin bir tencerede haşlanır. Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve bir çatal yardımıyla ezilir. Ezilen patateslerin üzerine peynir eklenir ve ezme işlemine devam edilir. Daha sonra, üzerine yoğurt, yumurta, süt, ince ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarda eklenip, tüm malzemeler iyice karıştırılarak kek hamuru kıvamında bir harç elde edilir. Yufkalardan biri, geniş ve düz bir yüzeye serilir ve hazırlanan patatesli harçtan bolca, her yerine eşit gelecek şekilde iyice yayılır. İkinci yufka da alınarak üzerinde harç olan yufkanın üstüne serilir ve üzerine yine patatesli harçtan iyice yayılır. En üstteki de dahil olmak üzere altı yufka da aralarına harç yayılarak üst üste konulur. Üst üste konmuş olan yufkaların bir ucundan tutulur ve rulo olacak şekilde sarılır. Sarılan yufkalar ortadan ikiye kesilerek bir gece buz dolabında bekletilir. Ertesi gün, bekletilen yufkalar buzdolabından alınarak ekmek dilimler gibi bir parmak büyüklüğünde dilimlenerek tepsiye dizilir. Küçük bir kâsede yumurta ile sıvıyağ çırpılıp, fırça ile böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılımış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilip sıcak olarak servis edilir. Dilerseniz, börekleri fırından çıkarınca üzerine rendelenmiş kaşar serperek de servis edebilirsiniz. Ayrıca buzdolabında bekletilen böreğin bir kısmını çıkarmayıp, daha sonra ani misafir geldiğinde kullanabilirsiniz.