{ "title": "Patatesli Peynirli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/patatesli-peynirli-borek-yapilisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 23:28:18", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Patatesli peynirli börek, özel gün ve davetlerde evinizde kolayca yapabileceğiniz bir börek tarifidir. Patates, kıyma ve kaşar peynirine göre hem daha hafiftir hem de kalori mikrarı daha azdır. Siz de benim gibi hem diyet yapmak istiyor hem de börek çeşitlerine dayanamıyorsanız. En azından kullanacağınız iç harcına dikkat etmelisiniz. Ben patatesli peynirli böreği yaparken daha hafif olması için tereyağı kullandım ama tereyağı sevmeyenler sıvıyağla da bu böreği yapabilirler. Ayrıca, ben kol böreği şeklini sevdiğim için o şekilde yaptım ama siz düz börek şeklinde de yapabilirsiniz. Patatesli peynirli böreğin tarifini merak edenler ve bir an önce yapmak isteyenler için, işte bu nefis böreğin tarifi.

Patatesli Peynirli Kol Böreği Malzemeleri

Hamuru için
Üzeri için
İç Harcı için
Patatesli Peynirli Kol Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak, derin bir kabın içine un koyularak ortası açılır. İçine tuz serpilir, yavaş yavaş su eklenerek karıştırılır. Hamur iyice yoğrulup ele yapışmayacak dereceye getirilerek yumuşak bir hamur elde edilir ve dinlenmeye bırakılır. Patatesler haşlanıp soyulur ve derin bir kapta bir çatal yardımıyla iyice ezilir. Üzerine iyice ezilmiş veya rendelenmiş beyaz peynir eklenir. Maydanozlar yıkanarak ince ince doğranıp patatesli harca eklenir ve tüm malzemeler iyice harmanlanır. Küçük bir tavaya tereyağı koyulur ve yağ iyice eriyince ocaktan alınır. Tereyağın içine süt eklenir ve iyice karıştırılır. Karıştırma işlemine devam edilerek içine 1 yumurtanın beyazıyla yoğurt eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Beklemeye bırakılan hamurdan portakal büyüklüğünde alınır ve un serpili bir yüzey üzerinde merdane ile açılır. Tüm hamurlar bitene dek aynı işlem tekrarlanır. Yufka haline gelen hamurun birinin yarısına yoğurtlu karışımsan bir fırça yardımıyla sürülerek diğer yarısı üzerine kapatılır ve kapatılan tarafın üstüne de yoğurtlu karışımdan sürülür. Yarım daire halini alan hamurun uzun tarafına patatesli peynirli harçtan koyulur ve rulo şeklinde sarılıp, yuvarlak şekilde kıvrılarak önceden yağlanmış tepsinin ortasına koyulur. Diğer yufkalara da aynı işlem kapılıp tepsideki yuvarlak böreğin etrafına sarılır. Kalan yoğurlu harcın içine yumurtanın sarısı eklenerek karıştırılır ve tepsideki böreğin üzerine sürülür. En üste çörek otu veya susam serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilir. Pişen börek kesilerek servis tabağına alınır ve hafif sıcak olarak servis edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }