{ "title": "Patatesli Kıymalı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/patatesli-kiymali-borek.jpg", "date": "20.01.2024 17:27:28", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Patatesli Kıymalı Börek; Kültürümüzün vazgeçilmez tatlarından biri olan patatesli kıymalı börek değişik biçimlerde tavada ya da fırında pişirilen çay saatlerinin sevilerek tüketilen bir hamur işidir. Vereceğimiz tarif fırında pişirilen bir tür olup kalori değerleri tavada kızartılan şekline göre daha düşüktür. Kısa sürede hazırlanıyor olması da acil durumlarda avantaj sağlamaktadır. Son dakika misafirleri ya da yoğunluk sırasında çok çaba sarf etmeden hazırlayabileceğiniz patatesli kıymalı börek için gerekli olan malzemeler şöyle;
Sos için
Harcın Nasıl Yapılır?

Öncelikle patates haşlanır, patates haşlanırken bir köşede soğan ve maydanoz doğranır ve ayrı ayrı kaplara alınır. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tercihe göre tereyağı tavaya koyulur ve kıyma ile hafif çevrilir. Kıyma hafif rengini bırakınca küp-küp doğranmış soğanlar kıymaya eklenir ve kıyma suyunu çekene kadar hafifçe kavrulur. Kavrulan kıymaya pul biber, karabiber, kekik ve köri 1 çay kaşığı ölçüsünde eklenerek karıştırılır. Haşlanmış olan patates rendelenerek karışımın üzerine eklenir. 5 dakika süre ile kıyma ile patatesler ateşte birlikte kavrularak harman edilir. Üzerine son olarak maydanoz eklenerek dinlenmeye bırakılır.

Yufkaları hazırlarken, bir kap içerisinde yumurta, süt ve yağ çırpılarak karıştırılır. İlk yufka yağlanmış tepsiye kenarları dışarıya sarkacak şekilde serilir ve sostan her tarafına azar azar dağıtılır. İlk kat yufkaya sosu fazla yayarsanız böreğin dibi çok yumuşayıp ıslak kalabilir o yüzden çıtır bir börek istiyorsanız ilk kata sosu çok fazla sürmeyiniz. İkinci kat yufka kırıştırılarak dışarı taşmayacak şekilde tepsiye açılır üzerine sos gezdirilir ve kıyma harcı eser miktarda yufkanın üzerinde gezdirilir. 3. Yufka yine kırıştırılarak tepsi dışına taşmayacak şekilde tepsiye açılır, üzerinde sos gezdirilir ve kıyma harcının yarısı bu kata serilir. 4. Kat yufka da aynı şekilde serilip sosladıktan sonra kalan kıyma yufkanın üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. 5. Kat yufka serildikten sonra 1. Yufkanın tepsi dışına taşan kısmı 5. Katın üzerine doğru kapatılır ve soslanır. Son yufka kırıştırılarak tepsi üzerine açıldıktan sonra kalan sos yufkanın üzerinde gezdirilir. Son olarak üzerine susam ve çörek otu serpilerek sosu iyice emmesi için üzeri başka bir tepsiyle örtülerek 1 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen börek 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerinde bir tatlı kaşığı tereyağı gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }