{ "title": "Oktay Usta Çiğ Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/oktay-usta-cig-borek.jpg", "date": "19.01.2024 21:57:11", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Oktay Usta Çiğ Börek, bu börek aslen Eskişehir'e göç etmiş olan Kırım Tatarlarına aittir ve asıl adı şi börektir fakat günümüze gelene kadar dilden dile ismi değişmiştir. Başlarda şi börek ülkemizde yapılmaya başlayınca adı çi börek olmuş ve son olarak da çiğ börek adını almıştır. Çiğ börek Eskişehir mutfağının vazgeçilmez ve tanınmış lezzetlerinden biri olup birçok damak zevkine hitap etmektedir.

Diğer bir adı da Tatar böreği olan çiğ börek maharetli bir elde geçmiş ise hamurunun vermiş olduğu bir özellik sayesinde çok fazla yağ çekmeyen, kıtır kıtır ve incecik hamuruyla beğenilen ve çok tercih edilen bir börektir. İçerisinde bulunan kıymalı harcıyla harikulade bir lezzete bürünüyor. Ayrıca çiğ böreğin en önemli özelliği içerisindeki kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın bir yağın içinde pişmesidir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Malzemeleri
Oktay Usta Çiğ Börek Hamuru için
Oktay Usta Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle çukur bir kabın içerisine önceden elediğimiz unu, tuzu ve suyu ekleyelim. Suyun hepsini bir kerede dökmeyin yavaş yavaş karıştırarak dökün ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Yalnız hamur çok yumuşak olmasın kulak memesi kıvamı gayet iyidir. Diğer yandan bir başka kabın içerisine orta boy soğanı rendenin ince tarafından geçirerek koyun. Ardından kıyma, tuz, karabiber ve suyu ekleyip böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparalım ve yaklaşık 20 cm ebadında daireler meydana getirelim.

Hazırladığımız kıymalı harcımızı dairesel olarak şekillendirdiğimiz hamurun yarısına kadar koyalım ve elimizle dağıtarak ince ince sürelim. Hamurun kalan bölümüne bir şey koymadan bu kısmı harcı koyduğumuz tarafın üstüne getirelim ve içinin dışarıya dökülmemesi için üste getirdiğimiz hamur parçasını elimizle ya da bir tabak yardımı ile keselim.

Daha sonra bir tencereye sıvı yağı kavuralım. Yağ kızdıktan sonra yapmış olduğumuz çiğ börekleri bu tencerenin içine ekleyelim. Çiğ böreklerin altını ve üstünü aynı pembeliğe gelinceye kadar kızartalım. Kızartma işlemi bitince bir servis tabağına alalım etrafına süslemeler yapalım. Servisi sırasında yanında buz gibi bir ayran ya da şalgam suyu iyi gidecektir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Püf Noktaları

Çiğ börekleri genişçe bir kazanda ve altında bol ateş ile pişirilmesi önerilir. Çiğ böreğin kızarırken çok yağ çekmemesi için içerisine harç konulduğu sırada hamuru iyice silkelemek gerekiyor. Böylece içindeki fazla un kızarmıyor. Ayrıca bu börek içerisine kıymalı harç konulduktan sonra hemen kızartılmalıdır çünkü bekletildiği zaman lezzeti azalmaktadır. Son olarak çiğ börek yapılırken iki kişi olmalıdır, biri hamuru açarken diğeri börekleri kızartmalıdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }