{ "title": "Mercimekli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/mercimekli-borerk.jpg", "date": "22.01.2024 01:45:23", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Mercimekli börek, yapılışı en kolay böreklerden biridir. Bu nedenle ülkemizde oldukça yaygındır. Buna rağmen daha çok ülkemizin batı bölgelerinde tüketilmektedir. Fakat hızlı bir yayılma gösteren bu böreğin yayılmasının eve insanlar tarafından çok sevilmesinin en büyük nedeni oldukça kolay ve lezzetli olmasıdır. Bu nedenle bolca tüketilen bu böreği sizlerde evlerinizde yaparak ailenizle güzel bir çay keyfi geçirebilirsiniz. Özellikle kış aylarında bu börek içerisindeki mercimek nedeni ile bolca tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü mercimeğin vücuda ve insan sağlığına etkisi oldukça fazladır. Birazdan vereceğim son derece kolay ve pratik tarifle sizde mercimek böreğini rahat bir şekilde evlerinizde yaklaşık bir buçuk saat kadar bir sürede rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunun için vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyun ve uygulayın.

Mercimekli Börek Malzemeleri
İç malzemeler
Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Yapılış aşamasında öncelikle mercimekleri en uygun kıvamda haşlayalım. Burada dikkat etmeniz gereken ise mercimekleri çok fazla haşlarsanız dağılabilir. Bu nedenle haşlarken özen gösterin. Mercimekleri haşladıktan sonra suyunu tamamen süzelim. Daha sonra bir ekmek tahtası yardımı ile soğanları en küçük parçalara ayıralım. Daha sonra bir tavaya sıvı yağ koyalım ve tam olarak kızdıralım. Ardından kuru soğanları bu yağ içerisine ekleyerek üzerine suda erittiğimiz salçayı ve mercimekleri ekleyelim. İyice suyunu çekene kadar pişmesini bekleyelim. Bu arada pişerken istediğiniz baharat tuz gibi malzemeleri ekleyebilirsiniz.

Pişirilen bu iç harcı dinlenmesi için bir kenara bırakalım ve biz de maden suyu ve yumurta ile, böreğin üzerinde kullanmak için bir sos yapalım. Bu sos içerisinde yumurta, maden suyu ve sıvı yağ kullanacaksınız. Daha sonra ister hazır yufka ister ev yapımı yufkayı düz bir zemine serelim ve üzerini yaptığımız bu sosla bol bol soslayalım. Bu sosu iyice yedirmek için fırçayı kullanabilirsiniz. Daha sonra bu yufkanın üzerine ikinci yufkayı da sererek aynı işlemi onun içinde uygulayalım. Tahmin ettiğiniz gibi üçüncü yufkaya da aynı işlemi yapalım.

Artık yufkaları parçalara ayırma vakti geldi. Bu işlemde yufkayı öncelikle 4 eşit parçaya bölelim ve bu parçaları da üç parçaya böldükten sonra sanki dilimlenmiş bir pizza görüntüsü alacaktır. Bu parçaların geniş kısmına bir miktar iç harçtan koyarak parçanın uzun kenarlarını az biraz içe doğru katlayın ve ardından bir rulo şeklinde sarmaya başlayalım. İşte tüm bu işlemleri bütün yufkalar için tek tek yapın. Yapacağınız ruloları çok fazla sıkmayın.

Bu arada fırın tepsisini herhangi bir yağ çeşidi ile iyice yağlayın ve yaptığınız ruloları düzenli bir şekilde tepsinize dizin. Daha sonra malzemelerde bahsettiğimiz yumurta sarısını bu börekler üzerine sürelim ve ardından susamları ya da çörek otunu serpiştirelim. Mercimekli börek artık hazır. Bu böreği fırına atarak iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis edebilirsiniz. Servis ederken tabaklara kendinizce dekorlar verebilirsiniz.
" } ] }