{ "title": "Mayalı Tepsi Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/mayali-tepsi-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 20:26:43", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Mayalı tepsi böreği, bu böreği sizler evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli ya da ıspanaklı olarak sizler de mayalı tepsi böreğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu böreğin hamurunu yoğururken ister kuru maya isterseniz de yaş maya kullanarak yapabilirsiniz. Genellikle ev hanımları tarafından hamur yoğururken kuru maya tercih edilmektedir. Kış aylarında hamuru mayalamak için 3 tatlı kaşığı maya konulması gerekirken, yaz aylarında havaların sıcak olduğu zamanlarda ise 1.5 tatlı kaşığı maya ile hamur rahatlıkla mayalanacaktır. Bir hamurun iyi mayalanması için, yüksek glutenli un ihtiyacınız olacaktır. Kepekli unlar iyi mayalanmayacaktır. Mutlaka un içerisine mayadan önce bir tatlı kaşığı şeker koyduğunuz zaman, hamur hem daha lezzetli olacak hem de daha hızlı mayalanacaktır.

Mayalı tepsi böreği hamuru için malzemeler
Mayalı tepsi böreği hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle bir kabın içerisine 6 su bardağı unu eleyip koyuyoruz. İçerisine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekliyor ve yarım tatlı kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra karıştırıyoruz. Unun ortasında bir boşluk açıyoruz. Yaş maya kullanacaksak, 1 çay bardağı içerisinde yarım paket yaş mayayı eritip döküyoruz. Kuru maya kullanacaksanız, ilk şeker ve tuzu atıp karıştırırken kuru mayayı da eklemelisiniz.

2 yumurta unun üzerine kırılır. Fakat bir yumurtanın sarısını ayırtmanız gerekmektedir. Sırasıyla önce ılık sütü ardından da zeytinyağını eklemelisiniz. Biraz karıştırdıktan sonra yoğurma işlemine geçilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur eğer hamur çok katı olursa biraz daha ılık süt koyabilirsiniz.10 dakika boyunca yoğurulan hamur ağzı kapatılarak 2 saat boyunca bekler. Mayalandıktan sonra da böreğimizi yapmaya başlayacağız.

Mayalı tepsi böreğinin iç malzemeleri
Mayalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Öncelikle mayalanan hamurumuz bir kenarda beklerken içini hazırlamak için bir kabın içerisine yarım kilo peynir rendelenir. Yarım demet maydanoz küçük küçük kıyılır ve bir miktar kırmızı pul biber de eklenerek karıştırılır.

Bir tepsinin altı yağlanır ve mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Tepsinin büyüklüğünde açıyoruz. Dikkat etmemiz gereken yufka gibi ince olmaması gerekmektedir. Bir parmak kalınlığında olabilir. Yaptığımız iç harcımızın hepsini mayalı hamurun üzerine döküp eşit miktarda yayıyoruz. Diğer hamurun parçasını da aynen ince olmayacak şekilde açıyoruz ve iç harcının üzerine kapatıyoruz.

Ayırtmış olduğumuz yumurtanın üzerine isterseniz çörek otu ya da susam koyarak en son koyduğumuz mayalı hamurumuzun üzerine sürülerek daha önceden 180 derece ısıtılmış olan fırının içerisine konularak 40 dakika boyunca pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }