{ "title": "Mayalı Börek Hamuru", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/mayali-borek-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 08:00:37", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Mayalı Börek Hamuru yaptığınız böreğin lezzetini daha da artıracak olan bir börek malzemesidir. Bu hamuru hazırlamak her ne kadar biraz zahmeti de olsa bu hamurdan elde edeceğiniz böreğin tadı her zaman diğer hamur ya da yufkalarla hazırlanmış olan böreklerin tadından daha lezzetli olacaktır. Hamur açmayı biliyorsanız mutlaka bu tarifi denemeli ve bu hamurdan farklı iç malzemeleri kullanarak değişik börekler yapmalısınız.

Mayalı Börek Hamuru Malzemeleri
Mayalı Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

İlk olarak mayamızın şişmesi için 1 su bardağı ılık süt içine şekeri ve mayayı koyuyoruz. Maya kabarana dek bekletiyoruz ve maya kabardıktan sonra hamur yoğurma kabının içinde unu ve tuzu karıştırarak kabaran mayayı una döküyoruz. Mayayı dökerken bir yandan da hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamur iyice özdeşleşene ve ele yapışmayacak bir hale gelene kadar da ılık sütün kalanını da dökmeye devam ediyoruz. İyice özdeşleşen ve kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerini kapatarak ılık bir yerde 20 dakika kadar bekletiyoruz.

Dinlenen hamuru hamur yoğurma kabından çıkarıp un serptiğimiz temiz bir tezgâha koyarak yoğurmaya başlıyoruz. Hamur dinlenirken mayanın etkisiyle içinde bir gaz birikmesi ve şişme olacağı için dinlenen hamuru tekrar yoğurmak önemlidir. Aksi takdirde maya sebebi ile hamurun içinde bulunan kabarcıklarda biriken gaz yaptığınız böreğin tadının da değişmesine sebep olacaktır. Tekrar yoğurup içindeki hava kabarcıklarından kurtulduğumuz hamuru dilediğimiz ebatlarda ayırıp açarak dilediğimiz börekte kullanıyoruz.
" } ] }