{ "title": "Mantarlı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/mantarli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 14:47:40", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Mantarlı Börek, Bildiğiniz gibi günümüzde mantarın çok sevilmesi ve oldukça lezzetli olmasından dolayı insanlar mantarı ve mantardan yapılan yiyecekleri oldukça fazla tüketmektedir. Mantardan yapılan mantarlı börek günümüzde ülkemizin hemen hemen her yerinde yenilen bir yiyecek haline gelmiştir. Çayın yanında misafirlerinize ikram edeceğiniz en güzel lezzetlerden biri olan mantarlı böreği en çıtır ve en lezzetli şekilde yapacağınız tarifi birazdan sizlerle paylaşacağım. Mantarlı börek diğer börekler gibi değildir. Yani içerisinde çok daha fazla malzeme kullanılmaktadır. Sizler bu malzemeler hazır ettiğinizde ve sizde hazır olduğunuzda artık bu lezzetli böreğin yapılışına başlayabilirsiniz.

Mantarlı Börek Malzemeleri
Mantarlı Börek Nasıl Yapılır?

Yapılış aşamalarına geçmeden önce daha önce de belirttiğimiz hijyen açısından domatesi biberleri ve mantarı temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra bu mantarları yaklaşık 10-15 dakika limon ve su karışımı içerisinde bekletelim ve bu mantarları suyunu süzdükten sonra küçük parçacıklara ayıralım ve ardından bir kap içerisine koyalım. Kaba koyduğumuz mantarlar üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyerek iyice karıştıralım.

Bizler de bu arada mantarları yağla karıştırdıktan sonra sivri biberleri en küçük parçalarla doğrayalım ve bu biberleri mantar ile iyice karıştıralım. Ardından domatesleri de yemeklik olacak şekilde bir kap içerisine doğrayın. Ardından yemeklik bir şekilde doğradığımız domateslerimizi tuzu ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırın. Kavrulması için ocağa verin ve yaklaşık 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Daha sonra artık ocaktan alın ve biraz soğuduktan sonra kaşarları rendeleyerek içerisine ilave edin. Böylece iç harç oluşumumuz tamamlandı.

Tekrar derin bir kap alalım. Bu kap içerisinde yumurtamızı ve yumurta akını iyice çırpalım. Daha sonra ise margarini küçük bir tavada eriterek sütle birlikte, çırptığımız yumurta içerisine ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Bu işlemden sonra ise yufkayı tezgâha serelim ve üzerine yumurta ve sütten hazırladığımız sostan sürelim.

Şimdi yufkayı ikiye katlayın ve toplam 6 parça olacak şekilde yarım daire şekline bölün. Sonra böldüğünüz parçaların geniş taraflarına mantarlı iç harcımızdan ekleyelim ve parçanın iki tarafını içe doğru katlayalım. Katladıktan sonra ise artık bu parçaları rulo şeklinde sarın. Bu arada tepsinin dibine iyice yağ sürerek böreklerin yapışmasının önüne geçin ve fırın ısınması için açın. Rulo yaptığımız parçaların üzerine yumurtalı sostan sürerek susam serpelim. Böylece mantarlı börek hazır. İyice kızarana kadar piştikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
" } ] }