{ "title": "Kuru Yufkadan Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kuru-yufkadan-borek.jpg", "date": "19.01.2024 17:18:06", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Kuru yufkadan börek, bol lezzetli börek tarifi arayan kişiler için oldukça ideal bir börek tarifidir. Kuru yufka her zaman tazeliğini koruyabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenden dolayı da Anadolu'da sıkla yapılmaktadır. Yaz mevsiminde yapılan kış hazırlıkları arasında bulunan kuru yufka pişirilerek kurutulduğu için yaklaşık olarak tazeliğini bir sene kadar koruyabilmektedir.

Kuru Yufkadan Börek İçin Gerekli Malzemeleri
İç Harcı için
Kuru Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

Böreğin ilk olarak iç harcının hazırlanması ve soğuması gerekiyor. Bunun için öncelikle kuru soğanın kabuklarını soyun ve ince olacak şekilde dilimleyin. Ardından tereyağını bir tane uygun büyüklükteki tavanın içerisine alıp eritin. Yağın rengi değiştiğinde içerisine kuru soğanları ilave edip hafif kavurun. Şeffaflaşan kuru soğanların üzerine kıymayı ilave edip kavurma işlemine devam edin. Kıyma piştikten sonra harcın içerisine baharatları ve tuzu edip karıştırın. En son olarak da maydanozu yıkayıp temizleyin ve ince kıyım yapıp börek harcının içerisine alın. Harcı ocağın üzerinden alın ve soğuması için birkaç dakika serin bir ortamda bekletin.

Böreğin iç harcı soğurken siz de bu arada kuru olan yufkaları bir sprey aparatının içerisine ilave edilmiş olan suyla teker teker her taraflarını ıslatıp bir bezin arasına sarın. Eğer kuru yufkadan böreğin hemen yapmak isterseniz yufkaları ıslatma işlemini önceden de yapabilirsiniz.

Yufkalar yumuşayınca bir tanesini alın ve yağlanmış olan fırın tepsisinin üzerine serin. Diğer kalan yufkalardan bir tanesini böreğin üzeri için ayırıp diğerlerini parçalara ayırın. Yufkanın üzerine böreğin sosundan sürün ve üzerini bir kat olacak şekilde yufka ile kaplayın. Ardından yufkanın üzerine kıymalı iç harçta ilave edin. Bu işlemi toplam 3 kere devam edin ve en süte koyduğunuz kıymalı harcın üzerine ayrılmış olan tek parça yufkayı düzgün bir şekilde yerleştirin.

Yufkanın üzerine de kalan sostan sürün veya bir tane yumurta sarısı sürün. Ardından ayrılmış olan bir tane yağının içerisine bir yemek kaşığı soğuk sıvıyağ ilave edip böreğin üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan kuru yufkadan böreği 185 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar üzeri kızarana dek pişirin. Börek piştikten sonra fırından alın ve 10 dakika kadar bekletin. Sürenin ardından böreği kare şekillerde veya üçgen şekillerde dilimleyin ve sıcak olarak sunum yapın.

Dip Not: Böreğin iç harcında kıyma bulunduğu için sıcak veya ılık tüketmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda kuru yufkayı kendiniz yapmak isterseniz un, su ve tuz ile yapılan hamuru yufka şeklinde açıp saç da kurutmanız yeterli olacaktır.
" } ] }