{ "title": "Kürt Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kurt-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 23:08:34", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kürt böreği, çok eski yıllardan beri insanlar tarafından çok fazla tüketilen ve çok sevilen bir börek türüdür. Tarihi tam olarak Osmanlı dönemine kadar dayanan bu börek geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak bir kişinin yaparak para kazandığı bu börek zamanlar herkes tarafından yapılarak tüketilmeye başlanmıştır. Bu şekilde hızlı bir yayılma gösteren kürt böreği, en çok sevilen yiyecekler arasındadır. Böreğin adı ise kimse tarafından bilinmediği için genel olarak insanlar bu böreğe o zamanın ırkçı düşüncesi olmadan direk olarak kürt böreği addı verilmiştir. Yani bu böreğin adı herhangi bir nedene bağlanarak kürt böreği adını almamıştır. Bu böreğin içerisinde kullanılan malzemeler her ne kadar çeşitli olursa olsun elde edeceğiniz lezzet o kadar güzel olacaktır. Bu lezzeti sizler de tatmak için kolay bir şekilde pratik olarak yapın ve son derece muhteşem lezzeti sizler de tadın. Bu böreği ilk kez tadan kişiler kesinlikle evlerinde de bu böreği yapmaktadır. Kürt böreğinin aslında yapılışı oldukça basittir. Bu nedenle sizler de zorlanmadan kolay bir şekilde bu böreği yapacaksınız. Son olarak belirtmek isterim ki kürt böreğinin iki çeşidi bulunmaktadır. Biz bunlardan birini sizlerle yapacağız. Kolay gelsin.

Kürt böreği malzemeler
Kürt böreği nasıl yapılır?

Öncelikle geniş ve derin bir leğen içerisine unu boşaltalım. Daha sonra ise bu unu ortasını açarak içerisine yumurtalardan birini kıralım. Bu işlemden sonra ise içerisine sıvı yağı ve yoğurdu ekleyelim. Yoğurdu ekledikten sonra ise kabartma tozunu da ilave ederek bu malzemeleri iyice karıştırın. Tam olarak karıştırdıktan sonra ise bu hamuru iyice yoğuralım. Eğer ideal hamur kıvamına göre katı olur ise biraz su ekleyerek hamuru inceltebilirsiniz. Bu işlemi yaparken fazla su koymamaya dikkat edin.

Tam olarak yoğurduktan sonra hamurun olduğunu anladığımız anda bu hamurdan bir yumak ayıralım ve bir kenara bırakalım. Ardından olan tüm hamurdan toplam 20 adet aynı büyüklükte parça elde edelim. Bu parçaları kap içerisine koyarak kabın ağzına streç çekelim. Bu şekilde hava almamasını sağladıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca dinlenmesini sağlayalım.

Yarım saat boyunca bizde tepsinin dibini iyice yağlayalım ve yarım saat geçtikten sonra yirmi adet yumağı bir tabak büyüklüğüne açalım. Bu arada malzemelerimiz de bahsettiğimiz margarini ya da tereyağını eritelim. Daha sonra açtığımız tabak büyüklüğündeki hamurları aralarına bu yağdan sürerek üst üste koyalım ve hep birlikte tepsi büyüklüğünde açalım.

Bu aşamada ise son olarak açtığımız yufka üzerine kalan tereyağını sürerek çok sıkı bir rulo yapalım. Bu aşamada artık kürt böreği yapılışını yarıladık sayılır. Şimdi yaptığınız sıkı ruloyu üç parçaya bölelim ve bu ruloları yaklaşık 60 dakika kadar buz dolabında bekletelim. İyice dinlenmiş olacaktır. Bu dinlenme süresinde içerisine sürdüğünüz yumurtalı karışım çok daha lezzetli bir hal alacaktır.

Artık buz dolabında tamamen dinlenmiş olan rulo şeklindeki hamurları tekrar açarak tam olarak tepsi boyuna ulaştıralım. Tepsiye sığacak boya geldiği zaman diğer işlemimize geçelim. Şimdi açtığımız yufka şeklindeki hamuru önceden yağladığımız tepsi üzerine koyarak fırça ile erittiğimiz yapı iyice sürelim. Ardından üzerine pudra şekerini serpiştirelim. Diğer kalan iki rulo için de aynı işlemi yaparak tepsiye yerleştirelim ve ilk başta ayırdığımız hamur parçasını açabildiğimiz kadar ince açarak tepsinin yüzeyine kapatalım ve bu arada fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım. Fırın ısındığında tepsiyi atalım ve iyice kızarana kadar pişirelim. Böylece uygun dilimlerde servis yaparak afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }