{ "title": "Kol Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kol-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 01:47:40", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kol böreği insanların çok sevdiği fakat, yapılışının zor olası nedeni ile genellikle dışarıdan alarak yediği böreklerdendir. Dışarıda satılan bu tür yiyeceklerin ne kadar sağlıklı olduğu tabi ki de tartışılır. Bu nedenle kol böreğini eğer isterseniz evlerinizde rahat ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bu durumun aslında en zor kısmı sadece malzemeleri ayarlarken temin etmenizdir. Bu durumu ortadan kaldırdıktan sonra rahat bir şekilde kol böreğini evlerinizde biraz uğraş sonucunda yapabilirsiniz. Bu böreği yapmak için öncelikle gerekli olan malzemeleri temin edin. Böreğin içinde kullanmak için biraz harç yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız harç için ayrıca malzemeler gerekmektedir.

Kol Böreği Malzemeleri
Kol Böreği İç Malzemeleri
Kol Böreği Nasıl Yapılır?

Kol böreği, hazır yufkadan da yapılabilir fakat eğer imkânınız ve zamanınız var ise bu böreği yapacağınız yufkayı kendiniz açmalısınız. Çünkü Kendi açtığınız yufka daha çıtır olacak ve daha güze kızaracaktır. Bunun için öncelikle Un ve suyu karıştıralım ve içerisine bir miktar tuz atalım. İyice hamuru yoğuralım ve tam olarak kıvam almasını sağlayalım. Bu işlemi, suyu yavaş yavaş ilave ederek yapmanızı tavsiye ederim. Böylece en uygun kıvamı tutturabilirsiniz.

Daha sonra yoğurduğunuz hamuru 6 yumak olacak şekilde ayırın ve düz bir zemine un serpiştirerek bu yumağı serpiştirdiğiniz un üzerinde açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız yumak neredeyse bir tabak büyüklüğünü geçmelidir. Daha sonra açtığınız bu yufkaların hepsine bolca tereyağı ve sıvı yağını sürün. Bu işlemi tüm açtığınız hamurlara uygulayın. En son yumağı yağladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika bekleyin ve beklerken patatesleri soyup dilimleyerek haşlayın.

Patatesler haşlandıktan sonra patateslerin tümünü bir çatak yardımı ile ezerek maydanozları da ince ince doğrayıp haşlayıp ezdiğiniz patateslerle iyice karıştırın. Bu işlemden sonra karabiber, tuz ve diğer baharatları da ilave ederek zeytinyağını koyup iyice karıştırın. Böylece iç malzemeniz hazırdır.

Daha sonar yağladığımız açılmış hamurları elinizle iyice açın. Burada normalde oklava kullanılmalıdır ama yağ sürdüğümüz için bu işlemi yapamıyoruz. Tüm yufkaları elinizle açabildiğiniz kadar açmalısınız. Şimdi açmış olduğunuz bu yufkaları D olarak katlayın ve geniş kenarına iç malzemenizi uzunlamasına düz kenar boyunca yerleştirin. Daha sonra bu yufkanın tümünü rulo yaparak oldukça uzun bir börek oluşturun.

Tepsinizin dibine iyice yağ sürün ya da yağlı kâğıt yerleştirin ve uzun ruloları katlayarak tepsiniz içerisine yerleştirin. Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayarak tepsinizi doldurun. Son olarak bir kenarda yumurta sarısı ve sıvı yağı karıştırarak bir sos hazırlayın ve böreğin üzerine sürdükten sonra çörek otunu üzerine serptikten sonra fırına atın ve iyice kızarana kadar pişirin. Artık kol böreği hazır. Uygun şekillerde servis edin. Afiyet Olsun:
" } ] }