{ "title": "Kıymalı Su Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kiymali-su-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 15:19:51", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Kıymalı Su Böreği, Günümüzde insanların severek yediği su böreği hemen hemen her evde yapılan ve oldukça lezzetli olan bir börek türüdür. Su böreğinin de ıspanaklı, peynirli, kıymalı ve daha birçok malzemeden yapılan çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı su böreği ise su börekleri arasında biraz daha zor olanıdır. Fakat vereceğim tarifle herhangi bir zorlukla karşılaşmadan pratik bir şekilde kıymalı su böreği yapabileceksiniz. Kullanacağınız malzemeler yapacağınız kıymalı su böreğinin lezzetinde direk etki edecektir.

Kıymalı Su Böreği Malzemeleri
Kıymalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Kıymalı su böreği yaparken hazır yufka kullanmak yerinde çok daha doğal ve sağlıklı olan ev yapımı yufkadan yapacağız. Bu nedenle öncelikle hamurumuzu açarak işe başlayacağız. Siz hamuru açarken ocağınıza, kaynaması için 4 litre kadar su koyun. Siz hamuru yaparken su iyice kaynasın. Malzemelerde bahsettiğimiz kadar un, tuz ve yumurtayı bir kap içerisinde karıştırın ve sertleştikten sonra yavaş yavaş yoğura yoğura su eklemeye devam edin ta ki kıvamını tutturana kadar. Bu şekilde kıvam ayarlandıktan sonra hamuru iyice yoğurun ve bir kenara koyarak dinlenmesini sağlayın.

Tabi ki bizde bu sırada boş durmayalım ve iç harcı hazırlayalım. Öncelikle soğanları soyarak ince ince yemeklik bir şekilde doğrayalım. Doğradığınız soğanları geniş bir tavaya koyun ve Bir miktar yağ ile iyice kavrulmasını sağlayın. Rengi pembeleşinceye kadar kavurduğunuz soğan içerisine kıyma ilave ederek iyice karıştırın tam olarak ikisi de kavrulsun. Bu arada istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz.

Daha sonra dinlenmiş olan hamuru yaklaşık 9-10 bezeye ayırın. Bezeleri ayırdıktan sonra ise tepsinizin büyüklüğüne uygun olacak kadar iyice açın. Açarken açtığınız zemine biraz un serpiştirirseniz hamurunuz yere yapışmayacaktır. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayarak hepsi tepsinize göre iyice büyütün.

Artık suyunuz ocakta kaynamıştır sanırım. Kaynattığınız bu su içerisine bolca tuz atında ve bolca karıştırın. Tuzu atmanızın nedeni yufkaların dağılmadan sudan çıkmasıdır. Bir miktarda yağ ekleyerek suyu kaynatmaya devam edin. Diğer kaba 4 litre soğuk su koyun ve yufkalarınızı teker teker önce sıcak su içerisine koyun. Yaklaşık bir dakika bekledikten sonra zarar vermeden geri çıkarın ve ardından soğuk su içerisine batırın.

Bu işlemden sonra sudan çıkardığınız yufkaların suyu süzüldükten sonra tepsiye uygun şekilde teker teker yerleştirelim ve her katına elimizle ya da fırça ile sıvı yağ sürelim. 5. Katta hazırladığımız kıymalı su böreği harcını katalım ve tekrara yağ sürerek yufkaları eklemeye devam edelim. Bu sırada fırını ısınması için açalım ve 200 dereceye ayarlayalım. İşlem tamamlandıktan sonra son olarak su böreği üzerini küçük delerek tereyağını gelişi güzel üzerine koyarak fırına atalım. Üzeri tam olarak kızarana kadar iyice pişirdikten sonra artık su böreğini dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }