{ "title": "Kıymalı Patatesli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kiymali-patatesli-borek(2).jpg", "date": "20.01.2024 04:08:41", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Kıymalı Patatesli Börek, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında çok yaygın olan bir yemek çeşididir ve çok sık tüketilen enfes bir lezzettir. Kıymalı patatesli Börek kalorisi yüksek ve besleyici bir besindir. Kıymalı patatesli börek özellikle kahvaltı yerine tüketilmekle birlikte ara öğün olarak da sık sık tüketilmektedir. Ülkemizde doğudan batıya, kuzeyden güneye, her bölgede yapılmaktadır ve pidecilerde, fırınlarda, kolayca temin edilebilecek bir yiyecektir. Doğuda kıymalı patatesli böreğin daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Bunun nedeni de doğudaki köylerde bu böreğin ince bir saç üzerinde pişirilmesidir. Bu saç sayesinde içi çiğ kalmamaktadır ve daha güzel pişmektedir. Bu tada ülkemizin her yerinde ulaşabilirsiniz fakat yolunuz doğuya düşerse mutlaka bir de doğuda tadına bakmalısınız.

Kıymalı Patatesli Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Börek içi için gerekli malzemeler
Kıymalı Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle böreğin içini hazırlamak için güzel ve geniş bir kap seçiyoruz. Özellikle geniş olmalı ki içini etrafı kirletmeden rahatça harmanlayalım. İlk olarak güzelce soyduğumuz patatesleri rendeliyoruz. Arkasından kuru soğanı ince ince kıyıyoruz. İnce ince kıydığımız soğanları sıvı yağla birlikte teflon bir tavaya koyuyoruz ve kızarıncaya kadar kavuruyoruz. Daha sonra içerisine kıymayı ilave ediyoruz ve suyunu çekene kadar kavuruyoruz. En sona ise rendelenen patatesleri ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra tuzunu ve karabiberini katarak güzelce harmanlıyoruz ve böreğimizin içini hazır duruma getiriyoruz.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra farklı bir tavada tereyağını eritiyoruz ve soğutmaya bırakıyoruz. Daha sonra içerisinie yumurta ve sütü ilave ediyoruz ve güzelce çırpıyoruz. Bu işlemin arkasından fırın tepsisini güzelce yağlıyoruz ve bir adet yufka koyuyoruz ve yufkanın üzerine de tereyağlı karışımdan iyice sürüyoruz. Daha sonra üzerine bir yufka daha koyarak yine tereyağlı karışımdan sürüyoruz ve bunun üzerine de kıymalı karışımdan ekliyoruz. Bu işlemi yufkalar bitene kadar üst üste devam ettiriyoruz. En son serdiğimiz yufkanın üzerine ise yine tereyağlı karışımdan ekliyoruz ve pişirmek için hazır duruma getiriyoruz. Kıymalı patatesli böreği daha önce 180 derecede ısıtılmış fırına atıyoruz ve üzeri kararmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra fırından çıkardığımız böreğimizin üstüne bir örtü örtüyoruz bunun nedeni ise böreğin kurumasını önlemektir. Bir süre böyle bekletip börek yumuşadıktan sonra böreğimizi dilimlere ayırıyoruz ve servise sunuyoruz. Kıymalı Patatesli böreğimiz hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }