{ "title": "Kayık Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kayik-borek.jpg", "date": "20.01.2024 09:57:06", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Kayık börek, muhteşem görüntüsü ile birçok insanı etkileyen ve bunun yanında lezzeti ile insanlar üzerinde aynı etkiyi gösteren bir börektir. Fakat bu böreğin yapılışı oldukça zordur. Ama kayık böreğinin lezzeti bu yapılışının zor olması durumunu ortadan kaldırmaktadır. Kayık böreği yani diğer adı ile sandal böreği, adını tabi ki görüntüsünden almıştır. Aslında kayık böreği bir nevi karnı yarığa da benzetilmektedir. Bu börek insanlar tarafından genellikle börek evlerinde ya da bunlara benzer yerlerde yenilmektedir. Şimdi bu mükemmel lezzetin tarifini sizlere vereyim.

Kayık Börek Malzemeleri
Kayık Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle kayık börek için kullanılacak soslardan birini yapalım. Bunun için bir küçük kap içerisinde bir adet yumurtamızı ve bir çay bardağı sütü koyarak iyice çırpalım. Çırpma işlemini yaparken bir çay bardağı sıvı yağını da katarak iyice çırpalım. Artık sos hazır. Şimdi diğer işlemimize geçebiliriz.

Yufkayı düz bir zemine serelim. Buraya kadar genellikle insanlar zorlanmaz fakat böreği sandal yani kayık haline getireceğimiz şimdiki işlemde bazı insanlar zorlanmaktadır. Siz dediklerimi aynen uygulayarak çok fazla zorlanmadan bu işlemi yapabilirsiniz. Şimdi öncelikle parçalardan birini düz bir zemine alın ve rulo şekline geniş kenardan başlayarak sarın. Yaklaşık yarım avuç boyuna gelene kadar rulo sarmaya devam edin ve parmak uzunluğu kaldığında bu kısma fırça ile sos sürün.

Daha sonra sarılan bölgenin uç kısımları olips bir şekil alacak şekilde birleştirilir ve ortaya 0 şekli çıkar. Kalan soslu kısmı ise bu uçları saracak şekilde üzerine kapatalım. İşte bu aşamayı tamamladıktan sonra artık zor kısımları geçmiş olduk. Bu sırada tepsinin altını iyice yağla sıvayalım. Bu işlemi tüm yufkalarda uygulayalım ve börekleri tepsi üzerine dizelim.

Şimdi domatesin kabuklarını iyice soyalım. Bu işlemi iyi yapmazsanız kayık börek piştikten sonra yenilirken bu kabuklar ağzınıza gelecektir. Bu durumda sizlerde rahatsızlıklar oluşturacaktır. Domatesleri tam olarak soyduktan sonra ince ince yemeklik olacak şekilde doğrayın ve biberleri keserek çekirdeklerini tam olarak ayıklayın. Daha sonra bir kap içerisinde peyniri, biberleri ve domatesleri iyice karıştırın.

Daha sonra sonlara yaklaşırken bu karışımımızı tepsi içerisine dizdiğimiz böreklerin içerisine bolca ekleyelim ve yufkanın göründüğü kısma yumurtalı sosu iyice sürün ve fırını ısınması için 200 dereceye ayarlayın. Fırın tam olarak ısındığında tepsinizi fırına koyun ve tam olarak kızarana kadar yanmamasına dikkat ederek pişirin. Daha sonra istediğiniz şekilde dekore ederek afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }