{ "title": "Katmer Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/katmer-borek.jpg", "date": "20.01.2024 22:46:52", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Katmer börek, çok uzun yıllardan beri özellikle köylerde yapılmakta olan börek türlerinden biridir. Yapılışı oldukça kolay olması ve insanlar tarafından bilinen bir yiyecek olması nedeni ile her evde yapılmaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu börek ister öğlen yemeklerinde ya da çaylarında ister akşam yemeklerinde ya da akşam çaylarında yiyebileceğiniz mükemmel lezzetlerden biridir. Bu böreği en güzel şüphesiz ninelerimiz yapabilir. Şimdi vereceğim son derece pratik tarifle sizde bu böreği en lezzetli ve en sağlıklı şekilde yaparak ailenize gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz. Birazdan sayacağım malzemeleri hazır ettikten sonra artık katmer börek için kolları sıvayarak yapılış aşamasına başlayabilirsiniz. Katmer böreğini yapmaya başlamadan önce kesinlikle tüm gerekli araç gereçleri hazırlamanız, işlem sırasında başka şeylerle meşgul olmanızı önleyecektir.

Katmer Börek Malzemeleri
Katmer Börek Nasıl Yapılır?

Katmer börek için gerekli olan hamuru kendimiz açacağımızdan biraz zaman alabilir. Bu nedenle planlarınızı bu duruma gör ayarlamanız gerekmektedir. Öncelikle bir kap içerisinde sütü ekleyelim ve üzerine şeker ve mayayı ekleyerek iyice mayamızı eritiyoruz. Bu işlemde mayanın tamamen erimesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Maya tam olarak eridikten sonra bu kap içerisine unumuzu yavaş yavaş ilave edelim ve biraz sıvı yağ, ardından da biraz tuz ilave edelim. Bu işlemden sonra iyice yoğuralım ve kıvama getirelim. İte hamurumuz hazır. Şimdi hamuru üzerine naylon çekerek ya da streç çekerek bir kenarda yaklaşık 20 dakika kadar bekletelim. Bu sırada dinlenmiş olacaktır.

Şimdi iyice dinlenmiş olan hamuru on adet eşit parçaya ayıralım ve bir kap içerisinde tüm tereyağını eritelim. Daha sonra düz bir zemine un serperek bu un üzerinde ilk bezeyi iyice açalım. Erittiğimiz tereyağını bu açtığımız hamur üzerine ister fırçayla ister kaşıkla iyice sürelim. Daha sonra bu açıp yağladığımız yufkayı bir kenarda bekletelim. Tüm hamuru açıp bu aşamaya getirerek hepsini yağlayalım.

Bu işlemden sonra ise ilk yufkamızı elimizle çekiştirerek açalım ve üzerine erittiğimiz yağdan bir miktar daha serpiştirelim. Bu işlemi de aynı zamanda açarak yağ serpiştirin. Daha sonra tüm yufkaları yağlı bir şekilde üst üste diziyoruz. Şimdi ise yufkanın ucundan sararak büyük bir rulo oluşturun. Bu arada tepsinin dibini iyice yağlayın. Aksi halde yaptığınız katmer börek işlem sonunda tepsiye yapışarak dağılabilir.

Daha sonra bu ruloyu tepsi içerisinde bükerek yuvarlak bir şekilde koyuyoruz. Kalan beş yufka üzerinde tüm bu işlemleri uyguladıktan sonra ise geriye kalan tepsideki boş kısımları da dolduralım. Yaklaşık bir saat boyunca tepsi içerisinde mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra artık yumurtalı sosu tüm yüzeye sürerek ardından artık katmer böreğini 200 dereceye ulaşmış fırına atıyoruz ve iyice kızarana kadar pişiriyoruz. İşlemlerin tümü tamamlandıktan sonra uygun şekillerde servis edebilirsiniz.
" } ] }