{ "title": "Kalıpta Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/kalipta-borek.jpg", "date": "19.01.2024 19:14:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalıpta börek, tarifi daha çok su böreğini sevenler tarafından beğenilecektir. Hem görsel olarak hem de lezzet bakımından kalıpta börek sizleri tatmin edecektir. Özel günlerinizde, davetlerinizde bu böreği hazırlamanızı tavsiye ederiz. Üstelik herkes tarafından kolayca yapılabilir. Ben börek yapamam diye düşünmemelisiniz. Konuklarınıza harika bir börek ziyafeti çekebilirsiniz. Kalıpta börek aynı zamanda simit börek olarak tanınır. Arzu ederseniz akşamdan hazırladığınız kalıpta böreği buzdolabında bekleterek, kahvaltıdan önce pişirebilir, çay saatinde sıcacık bir börek servisi yapabilirsiniz. Bu börek kalın olduğundan, çok ağır ateşte pişirilmelidir. Böylece içinin hamur kalmasına engel olursunuz. Kalıpta piştiği için, kek pişirdiğinizde olduğu gibi böreğinizde kabaracaktır. Fırından çıktığında normal haline geri dönecektir. Kalıpta börek tarifinde iç malzeme olarak az tuzlu beyaz peynir çok kullanılır. Ancak bunun dışındaki malzemelerde iç harç olarak değerlendirilebilir. Peynirle hazırladığınızda aynı su böreği gibi bir lezzet elde edebilirsiniz. Böreğimizi tanıttıktan sonra, birlikte hazırlıklara başlayalım.

Kalıpta börek için gerekli malzemeler
İç harç malzemeleri
Kalıpta börek nasıl yapılır?

Öncelikle böreğin içinde kullanacağımız sosu hazırlamamız gerekir. Kâsenin içinde sütü, sıvı yağı, maden sodasını ve yumurtayı karıştırın. Bunlar iyice karışmalıdır. İç harcını ise başka bir kâsede hazırlayın. İnce kıyılmış maydanozu ve az tuzlu beyaz peyniri ezerek karıştırın. İçine karabiberini ilave ederek harcımızı tamamlayalım. Peynirin tuzu yeterli geleceğinden tuz ilave etmenize gerek yok.

Şimdi börek için kullanacağınız kalıbı iyice yağlayın. Büyük olasılıkla bir kek kalıbını tercih edeceksiniz. Daha güzel bir görünüm elde ederseniz. Yufkayı kalıba koyarak kenarlarını dışarıya sarkıtın. Hiç sos sürmeden ikinci yufkayı ikiye bölerek bunları sosa batırın. Kalıbın içine yerleştirin. Üzerine hazırladığınız peynirli harçtan koyun. Diğer üç yufkaya da aynı işlemleri yaparak, her katına peynirli harcı koyun. Son parça yufkayı koyunca, kalan sosu üzerine gezdirin. İlk koyduğunuz yufkanın ortasını düzgün şekilde delin. Bunu kalıbın ortasındaki deliğe göre yapın. Dış kısımdaki yufkayı böreğin üzerine kapatın. Kalıpta böreğin üzerine az miktarda sıvı yağ sürün.

Kalıpta böreği hazırladık. Bunu bir süre hatta bir gece buzdolabında bekletmelisiniz. Daha sonra 175 dereceye ayarladığınız fırında aynı kek yapar gibi pişirebilirsiniz. Böreğin üzeri nar gibi kızardığında, kalıpta böreği dışarıya çıkarın. Konuklarınıza dilimleyerek servis edeceğiniz böreği herkes beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }