{ "title": "Ispanaklı Mantarlı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/ispanakli-mantarli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 09:47:58", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Ispanaklı Mantarlı Börek, Tıpkı anne elinden yapılmış gibi lezzetli olan bu börek hem sağlık açısından sağlıklı olup hem de leziz olmaktadır. Özellikle sabah kahvaltılarında tavsiye etmekteyim. Fakat sabah yenilen bu börek akşama kadar hem formda tutar hem de kişiye pozitif enerji vererek akşama kadar dinçlik verir. Çünkü vitamin açısından bu iki ürünün birleşmesi ile zengin bir vitamin kaynağı bulmuş olur ve depolarız. Mutlaka yapılıp tadılması gereken bu börek çocuklara da yedirilmelidir. Hatta okula giden çocuklarınızın sabah kahvaltısına ve beslenme çantalarına koyarak enerji vermiş olursunuz. Ispanak güç depolayan bir sebze olduğundan mantarla birleşerek inanılmaz etkilere yol açmaktadır. Ayrıca kolesterol açısından zararlı olmayıp herkesin tüketebileceği bir börek olmaktadır. Bir gün önceden hazırlayıp dolaba koyarak ertesi gün ısıttığınız da tıpkı taze yapılmış bir börek havası vermektedir.

Ispanaklı mantarlı börek tarifi malzemeler
Ispanaklı Mantarlı Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak işimize ıspanakları çok iyi yıkayarak başlayalım. Tüm malzemeleri hazırlayıp son ana gelene kadar en az 10 defa sirkeli suya basıp, temizlemeye özen gösterin. Çünkü gübre içerisinde yetişen bu bitki alındığında görülmese de gübre ve topraklı olmaktadır. Ayrıca doğalını bulmakta marifet. İç harcı yapmaya başladığımız da ise öncelikle soğanı yemeklik, zar şeklinde doğrayıp, yağın 1 yemek kaşığı kadarı ile kavurmaya başlayalım. Bu sırada kabuklarını soyduğumuz mantarları büyük ise 4 parçaya bölerek küçük ise 2 parçaya bölerek ince doğrayalım. Kavrulan soğanlara eklemeye hazır hale geldiyse ekleyerek tuz ve karabiber de eklenir. Tamamen temizlenen ıspanakları derin bir tencereye koyarak kapağı kapatalım ateşin altını kısalım. Bu arada sütlü karışımı hazırlayana kadar ıspanak sönmüş ve yumuşamış halini alacaktır. Fakat sulanır ise kapak açık olarak ateşi yükselterek suyunu çekmesi sağlanır. Sütün içerisine 2 yumurtayı diğer yumurtanın ise beyazını koyup, geri kalan zeytinyağı ekleyip iyice çırpalım. Ayrılan yumurtayı ise üzerine sürmek için bir kenarda saklayalım. Hazır yufka kullanılacağı için tuzlu olmaktadır. Bu nedenle sütlü olan karışıma tuz eklenilmesine gerek olmamaktadır. Fakat karışım iyice çırpılır.

Tepsiye zeytinyağı sürelim. Daha sonra yufkanın birini en alta tamamen serilir ve kenarları tepsinin kenarından taşacak şekilde koyulur. Fırça ile sütlü karışımdan biraz sürülür. Daha sonra 2 adet yufkayı parçalara bölerek şekil verir gibi sağlam bir taban oluşturulur. Tekrardan sütlü karışımdan bu sefer fazla olacak şekilde ıslatılır. Daha sonra ana malzemeleri tamamen yayarak koyalım. Üzerine yufkaları tekrar parçalayarak koyalım ve sütlü karışımdan sürelim. Son olarak koyulan yufkayı şekil vererek düzgün şekilde tüm malzemeleri kapatacak şekilde serilir ve kalan sütlü karışımın tamamı üzerine gezdirilir ve sarkan yufka kenarları üzerine kapatılır. Daha sonra elleriniz ile hafif kontrol ederek son kademenin sağlam kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Son aşama olarak kenara ayrılan yumurta sarısını fırçayla sürün. Daha sonra fırına koyarak 30 dakika pişirelim. Böylece böreğimiz hazırlanmış olur fakat fırından çıkartılırken ortasından havasını alın masada servis esnasında sıcaklık yüzünüze vurmasın.
" } ] }