{ "title": "Hazır Yufka İle Ispanaklı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/hazir-yufka-ile-ispanakli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 01:05:25", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Hazır yufka ile ıspanaklı börek, ıspanak, içerdiği bol miktarda A, B, C ve E grubu vitaminleri ve magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ile şifa kaynağı olan bir bitkidir. Aynı zamanda demir yönünden çok zengin olan ıspanak, birçok hastalıkta şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Vücut direncini ve dayanıklılığı arttıran bu bitki ayrıca yorgunluğu giderir ve vücuda kuvvet verir. Zihni de güçlendiren ıspanak kansızlık hastalığına da iyi gelmektedir. Kanser, kalp ve damar hastalığında şifa olarak kullanılan bu faydalı bitki, soğuk algınlığı, ağız hastalıkları, boğaz ve göğüs rahatsızlıklarına karşıda etkilidir. Yüksek tansiyon, felç, yaşlılığa bağlı görme bozukluğu gibi rahatsızlıklarda da şifalı olan ıspanak, özellikle hamile kadınlara ve doğacak bebeklerine kuvvet vermektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu mucizevi bitki birçok şekilde kullanılabilmektedir. Sade olarak kavrulup yeneceği gibi salatalarda, birçok yemek çeşitlerinde ve böreklerde de kullanılmaktadır. Peki, ıspanağın böreği nasıl yapılır? Ispanaklı böreğin malzemelerini ve yapılış şeklini sizlerle paylaşalım.

Hazır yufka ile ıspanaklı börek malzemeleri
İç harcı için
Hazır yufka ile ıspanaklı börek nasıl yapılır?

Hazır yufka ile ıspanaklı börek için gerekli olan malzemelerimizi hazırladıktan sonra, böreğimizin yapılış işlemine geçiyoruz. Öncelikle böreğimizi içi için hazırladığımız yarım kilogram ıspanağı ayıklıyoruz ve temiz olacak şekilde iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız ıspanakları küçük olmayacak şekilde doğruyoruz. İçerisinde iç malzemelerini hazırlayacağımız tavayı alıyoruz. Bir adet orta boy kuru soğanımızın kabuğunu soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde doğrayarak tavanın içerisine aktarıyoruz. Üzerine bir miktar sıvı yağ aktararak ocağa koyuyoruz. Soğanlara tuz ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine doğramış olduğumuz ıspanakları ilave ederek karıştırıyoruz, kırmızı toz biber ve karabiberi de ekledikten sonra, ıspanaklar suyunu bırakıncaya kadar kavuruyoruz. Orta boy kâsemizin içerisine bir su bardağı yoğurdumuzu, bir adet yumurtamızı ve yarım su bardağı sıvı yağını koyup iyice çırpıyoruz ve bir kenara bırakıyoruz. Diğer taraftan yağlı kâğıdı fırın tepsisine koyup üzerine bir tane yufkayı tepsiden taşacak şekilde seriyoruz. Çırpmış olduğumuz karışımı fırça ile yufkanın üzerine sürüyoruz. İkinci yufkayı büzüştürerek diğer yufkanın üzerine seriyoruz ve bu yufkanın üzerine de fırça ile karışımdan sürüyoruz. Üçüncü yufkayı da tepsideki yufkaların üzerine sererek içerisine ıspanak iç harcını aktarıyoruz ve iyice seriyoruz. Ispanak harcının yufkanın üzerine iyice serdikten sonra dördüncü yufkayı harcın üzerine büzüştürerek seriyoruz ve karışımı üzerine fırça ile sürüyoruz. Son olarak beşinci yufkayı böreğin üzerine serip yanlara sarkan yufkayı böreğin üzerine kapatıyoruz. Geriye klan karışımı da böreğin üzerine iyice sürdükten sonra, artık böreğimiz pişirilmeye hazır demektir.

Hazır yufka ile ıspanaklı böreğimizin yapım işlemini tamamladıktan sonra, önceden ısıtmış olduğumuz yüz yetmiş beş derecedeki fırınımıza koyuyoruz. Böreğimizi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kızarmış olan böreğimizi fırından alıyoruz. Artık servise hazır olan böreğimizi ailemiz ve misafirlerimize ikram edebiliriz.

Afiyet Olsun.
" } ] }