{ "title": "Haşhaşlı Mercimekli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/hashasli-mercimekli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 06:15:11", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Haşhaşlı mercimekli börek, yapımı her ne kadar biraz zahmetli gibi görünse de tadına bakıldığında, bu zahmete değdi, dedirtecek bir lezzet. Haşhaşı o kendine has kokusu ve tadı mercimek ile buluştuğunda zannedildiğinden çok daha güzel bir börek çıkıyor ortaya. Oldukça doyurucu ve bir o kadar da besleyici olan haşhaşlı mercimekli börek, sabah kahvaltılarından, öğle atıştırmasına kadar hemen her öğünde tüketilebilir. Ancak haşhaşın uyku getirme, mahmurlaştırma, rehavet verme gibi özelliği bulunduğundan dolayı uyanık kalmanız gereken zamanlarda tüketmek pek de akıllıca bir seçim olmayabilir.

Haşhaşlı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak içi hazırlanır. İç yapımı için gereken malzemeler;
Bir su bardağı yeşil mercimek, tuz, yağ, isteğe göre soğan. Yeşil Mercimekler bir düdüklü yardımıyla haşlanır. Ayrı bir yerde soğanlar kavrularak, öldürülür. Temiz bir kaba alınan mercimek ile soğan, tuz ve yağ birleştirilir.

Haşhaş hazırlığı

Derince bir kapta 200gr kadar haşhaş, bir su bardağı yağda sağaltılarak, daha sıvı bir hal alması sağlanır. Bu tarif için gereken haşhaş türü, yaş, kahverengi haşhaştır.

Haşhaşlı mercimekli börek için gereken malzemeler:
Derince bir kapta su, süt, yumurta, şeker çırpılır, ardından eritilen tereyağı eklenir. Üzerine aldığı kadar un koyulur. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır, kesinlikle hamur toparlanması için fazlaca un koyulmamalıdır. Sert hamur, böreğin lezzetini kaybetmesine sebep olur. Eğer hamur sürekli elinize yapışırsa ve toparlanmazsa, yarım çay bardağı kadar ay çiçek yağı ile toparlama işlemi gerçekleştirilir. Toplar halinde bölünen hamur, bir oklava yardımıyla büyükçe ve orta kalınlıkta açılır. Açılan hamurun üzerine bir fırça ile önceden sağaltılmış haşhaş sürülür. Ardından rulo şeklinde yuvarlanır ve üçer parmak kalınlığında sırayla kesilir. Kesilen her bir dilim tekrar açılmak üzere bir kenara koyulur. Kesme işlemi bittikten sonra tek tek hamur dilimleri alınır, bu kez ufak ebatta ve diğerine göre biraz daha ince olacak şekilde, oklava ile açılır, açılan her bir hamur diliminin içine önceden yapılan mercimekli harç koyulur. Bütün toplar aynı şekilde büyükçe açılıp, haşhaş sürüldükten sonra rulo yapılıp, kesilir ve kesilen parçalar da tekrar açılıp, mercimekli iç koyularak kapatılır. 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz, üstü bez ile örtülür ki, haşhaşlı mercimekli börek sertleşmesin ve yumuşacık kalsın.

Afiyet olsun.
" } ] }