Hafif börek tarifleri, Çat kapı misafiriniz geldiğinde ya da hafta sonu kahvaltıları için hazırlayabileceğiniz mükemmel börek tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Her evde kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile hafif börekler hazırlayarak hem kendinizi hem de misafirlerinizi şımartabilirsiniz. Okula giden çocukların beslenme çantası için de uygun olan tarifler nasıl yapılıyor gelin hep birlikte göz atalım.
Baklava Yufkasından Çıtır Börek
8 tane baklavalık yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tane orta boy patates
1 tane orta boy kuru soğan
7 dal nane
5 yemek kaşığı tulum peyniri
Tuz, karabiber
1 tane yumurta sarısı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Çörekotu
Hazırlanışı: Patatesler uygun bir tencereye alınarak, üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patatesler çatal ile ezilir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra rendeden geçirilir. Rendelenen soğanlar ezilen patateslere eklenir. İçine tulum peyniri, ince kıyılmış nane, karabiber ve tuz ilave edilerek harmanlanır. Tereyağı yakılmadan ısıtılır. Isınan yağa sıvıyağ eklenir. 1 adet baklavalık yufka tezgâha serilir. Üzerine yağ karışımı sürülür. Diğer yufka ilk yufkanın üzerine serilerek ikinci yufka da yağlanır. Arasına hazırlanan iç harcatan yayılarak rulo şeklinde katlanır. Bıçak ile eşit büyüklerde kesilerek yağlanmış fırın kabına sıralanır. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır. Yumurta sarısı kâseye alınarak üzerine elma sirkesi eklenip karıştırılır. Karışım fırça yardımı ile böreğin üzerine sürülür. 180 derecede ısıtılmış fırına sürülerek altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Patatesli Çıtır Börek İçin Gerekli Malzemeleri
1 paket milföy hamuru
İç Harcı için
6 tane orta boy patates
1 bağ maydanoz
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve nane
Üzeri için
1 tane yumurta sarısı
Çörekotu ve susam
Hazırlanışı: Patatesler tencereye alınarak yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patateslerin kabuğu soyulduktan sonra çatal yardımı ile ezilir. Ezilen patateslere 2 yemek kaşığı sıvıyağ, ince kıyılmış maydanoz, salça, tuz, karabiber, nane ve kırmızı pul biber eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Milföy hamurları teker teker tezgâha açılarak çözdürülür. Hazırlanan iç harçtan milföy hamurlarının arasına koyularak tercihe göre istenilen şekilde sarılır. Hazırlanan börekler yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Son olarak susam ve çörek otu serpiştirilerek 200 derecelik fırına verilir. Börekler kızarıncaya kadar fırınlanır.
Afiyet olsun.
Katmer Yufka Börek İçin Gerekli Malzemeleri
3 tane taze yufka
3 yemek kaşığı sıvıyağ+1 yemek kaşığı tereyağı
İç Harcı için
İnce kıyılmış maydanoz
Yeteri kadar peynir
2 tane yumurta sarısı
Çörekotu ve susam
Hazırlanışı: Yufkanın bir tanesi mutfak tezgâhına serilir. Tereyağı ufak bir tavada eritilir ve üzerine sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Tezgâha serilen yufka yağlanır. Üzerine ikinci yufka serilerek aynı şekilde yağlanır. Üçüncü yufka için de aynı işlem gerçekleştirildikten sonra yufka 4 eşit parçaya kesilir. Ardından parçalar tekrar ortadan kesilir. Maydanoz incecik kıyılarak peynire ilave edilir. Karıştırıldıktan sonra üçgen yufkaların geniş kısmına koyularak sigara böreği sarar gibi sarılır. Tüm börekler sarıldıktan sonra yağlanmış fırın kabına dizilir. Yumurta sarısı çatal ile çırpıldıktan sonra böreklerin üzerine sürülür. Son olarak çörekotu ve susam serpiştirilerek 200 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir.