{ "title": "Güneş Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/gunes-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 17:30:14", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Güneş böreği, dış görünüşü oldukça etkileyici olduğu kadar lezzet bakımından iddialı olan bir börek çeşididir. Kabul günleriniz için güneş böreğini hiç tereddüt etmeden hazırlayabilir ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Güneş böreğini, kıymalı, patatesli, ıspanaklı veya peynirli olarak hazırlayabilirsiniz. Biz bu tarifimizde size ıspanaklı güneş yapmayı uygun gördük. İç harcını damak zevkinize göre değiştirmeniz de hiçbir mahsur yoktur. Buyurun böreğimizin malzemeleri ve hazırlanışı.

Güneş Böreği İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Güneş Böreği İç Harcı
Güneş Böreği Nasıl Yapılır?

Güneş böreğinin öncelikle hamuru hazırlamaya başlayın. Hamuru mayalı olduğu için mayalanması için bir müddet bekletilecektir. Bunun için öncelikle unu bir hamur karıştırma kabının içerisine eleyerek ilave edin. Unun orta kısmını yuvarlak olacak şekilde açın. Ayrı bir kâse alın ve içerisine sıvıyağ, toz şeker, 2 tane yumurta akı ve mayayı ilave edin. Ardından ılık olan sütten bir su bardağını mayanın bulunduğu kâseye ilave edip çatal ile karıştırın. Mayanın kıvamı açıldığında ise harcı unun bulunduğu karıştırma kabının içerisine alın. Diğer kalan bir su bardağı sütü ilave edip hamuru yoğurun. Hamur poğaça hamuru kıvamına geldiğinin karıştırma kabının üzerine streç film veya folyo sarıp birkaç dakika bekletin. Yaklaşık 1 saat kadar beklemesi yeterli olacaktır.

Böreğin iç harcını hazırlamak için yanmaz bir tava alın ve ocağın üzerine yerleştirin. İçerisine sıvıyağ ilavesi yapın ve yağı hafifi şekilde ısıtın. Kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın ve yağın içerisine alıp kavurun. Soğanlar istenilen yumuşaklığa ve pembeliğe geldiğinde ocağın altını en düşük ayara getirin. Önceden temizlenip yıkanmış olan ıspanağı tavaya alın ve kısık ateşte suyunu bırakıp çekene dek kavurun. Ispanaklar kavrulunca soğuması için bir müddet bekletin. Soğuyan harcın içerisine tuz ve lor peyniri ilavesi yapın ve harmanlayın.

Mayası gelmiş olan hamuru hafif un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alın ve hamuru 4 eşit parçaya kesin. Kesilen hamurları beze yapın ve bezelerden bir tanesini servis tabağı boyutun açın. Açılan hamuru yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin içerisine serin. Hamurun tam orta kısmına hazırlanmış olan iç harçtan ilave edin. 2 yemek kaşığı harç yeterli gelecektir. Diğer kalan hamurun yarısını da hamurun kenarlarına yerleştirin.

İkinci bezeyi de birinci beze gibi açın ve hamurun üzerine kapatın. Hamurun kenarlarına parmak uçlarınız ile bastırın. Orta kısmını da bir kâse kapatın ve hamurun kenarlarını ikişer santim kalınlığında kesin. Kesilen hamurları ters çevirin ve ortada bulunan kâseyi alın. Bu şekilde hamuru yaklaşık 10 veya 20 dakika kadar ılık bir ortam da bekletin. Diğer kalan iki bezeye de aynı işlemi uygulayın. Hazırlanmış olan güneş böreğinin üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun.
" } ] }