{ "title": "Gül Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/gul-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 22:51:23", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Patatesli gül böreği, ülkemizde en fazla tüketilen ve en çok sevilen böreklerden biridir. İster estetik görünümü ile olsun ister çıtır lezzet ile olsun mükemmeller mükemmeli olan bu börek sizleri ve misafirlerinizi lezzeti ile büyüleyecektir. Oldukça yumuşak olması ise lezzetini daha yükseklere çıkarmaya yetmektedir. Üstelik diğer börekler gibi kalorisinin düşük olması ise bu böreği ister diyet yapan ister kilo problemi olan herkes gönül rahatlığı ile tüketebilir. Gül böreği yapmak için yaklaşık olarak pişirilmesiyle birlikte 2 saate ihtiyacınız var planınızı buna göre yapabilirsiniz. Şimdi gül böreğinin malzemelerine ve yapılışına geçebiliriz.

Gül Böreği Malzemeleri
Bu malzemeler patatesli gül böreği yaparken iç harç dışında kullanacağımız malzemelerdir. Bunun yanı sıra daha önemli olan iç harç yaparken kullanacağımız malzemelerdir. Bu malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Gül Böreği Nasıl Yapılır?

Patatesli gül böreğinin yapılışına geçmeden önce iç harcını hazırlamamamız gerekmektedir. Bunun için öncelikle patateslerimizi temiz bir şekilde yıkayalım ve kabuklarını soyarak bir patates dört parça olacak şekilde doğrayalım. Ardından patatesleri iyice haşlayalım. Parçalara ayırarak haşlanınca zamandan tasarruf etmiş olacaksınız. Bu da bir pratikliktir aslında. Bu patatesler haşlandıktan sonra patates püresi olacak gibi iyice ezelim.

Ekmek tahtası kullanarak soğanları ince ince yemeklik olacak şekilde doğrayalım. Bir tava içerisinde bir miktar sıvı yağ ile soğanları iyice kavuralım. Kavururken bir ara içerisine biraz salça ekleyelim ve bol bol karıştırarak salçanın dağılmasını sağlayalım. İşte bu aşamada önce haşlayıp daha sonra ezdiğimiz patatesleri de bu kavrulan salçalı soğan içerisine ekleyerek bol bol karıştıralım. Bu sırada içerisine tuz, baharat, pul biber ve karabiber gibi malzemeleri damak zevkimize göre ilave ederek tekrar bolca karıştıralım.

Yaptığımız iç harç iyice dinlensin diye bir kenara koyalım ve artık yufkalara geçelim. Öncelikle yufkalardan birini düz bir zemine sererek ortadan artı şeklinde bölelim. Bu işlem sonunda 4 adet üçgen yufka olacaktır. Elde ettiğimiz üçgen üzerine bir kaşık ya da fırça yardımı ile sürelim ve tekrar düz bir zemine bırakalım. Üçgen yufkanın geniş olan kısmına harcımızdan koyarak sigara böreği gibi saralım. Daha sonra bu ruloyu da kendi etrafında saralım.

Yukarıda yaptığımız işlemi tüm yufkalar için uygulayalım fakat bir ara bularak fırın tepsisinin dibini iyice yağ ile temas ettirelim. Tüm yufkaları aynı işlemi yaparak gül böreği haline getirelim ve tepsiye dizelim. Bu işlemin ardından ayrı bir kap içerisinde yoğurt yumurta sarısı ve az miktarda sıvı yağ birleştirerek basit bir sos yapalım. Yaptığımız bu sosu börekleri tepsiye yerleştirdikten sonra patatesli gül böreği üzerine iyice sürelim ve ardından üzerine örek otunu serpiştirelim. Son olarak 200 dereceye ayarlanmış fırın içerisinde iyice kızarana kadar pişirelim. Artık gül böreği hazır, afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }