{ "title": "Göçmen Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/gocmen-borek.jpg", "date": "21.01.2024 13:43:54", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Göçmen börek, Trakya mutfağına ait süt ve lor kullanılarak yapılmaktadır. Dızmana olarak bilinen bu börek Selanik ve Rodop göçmenleri tarafından sıkça yapılmaktadır. Trakya göçmenlerince 'dızmana' olarak bilinen gömen böreği yumuşak bir pidedir. Göçmenlerin farklı farklı yerlere yerleşmesiyle birçok isme sahip olan bu börek genel olarak göçmenlere ait olduğu için 'göçmen börek' olarak adlandırılır.

Göçmen Börek (Dızmana) Malzemeleri

Hamuru için
İçi için
Göçmen Börek Üzeri için
Göçmen Börek Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içine unu havuz şeklinde elimizle açtıktan sonra içine maya, toz şeker ve ılık suyu dökerek mayanın erimesini sağlayın. İçine süt ve tuzu da ilave ederek hamuru yoğurun. Hamurun kıvamını içine un ve ılık su ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar ayarlayabilirsiniz. Mayanın kabarıp hazırladığımız hamurun 2 katı olana kadar üzerini örterek dinlendirin. Hamur kabarana kadar içini hazırlayabilirsiniz. Öncelikle maydanozları ince ince doğrayıp bir kabın içinde lor ve tuzla birlikte karıştırın. Hamurdan büyük bir beze koparıp merdane yardıyla hamuru uzun olacak şekilde açın. Hamurun içine lorlu iç harcını koyun. Hamuru yuvarlayarak sardıktan sonra 2 parmak kalınlığında dilimler halinde kesin. Önceden yağladığınız fırın tepsisine hamurları yerleştirin. Üzerine ve yanlarına hamurların birbirine yapışmaması için sıvı yağ sürün. 20 dakika kadar hamurun dinlenerek kabarmasını bekleyin. Hamurun daha çabuk kabarmasını sağlamak için ise tepsinin üzerine poşetle kaplayabilirsiniz. Bu arada bir kabın içinde yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu karıştırın. Hamurun üzerine bu karışımı bolca sürün. Fırını 200 derecede ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. Böreğin üzeri kızarana kadar pişirin.
Göçmen böreğini lorlu ve çökelekli yapabileceğiniz gibi kıymalı da yapabilirsiniz. Daha fazla yapmak için içine koyduğunuz süt ve un miktarını arttırın. Ayrıca hamurun uzunca açıp sarabileceğiniz gibi yuvarlak bir tepside bir kat hamur ve bir kat iç harcı olacak şekilde de yapabilirsiniz.
" } ] }