{ "title": "Gelin Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/gelin-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 15:48:37", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Gelin böreği, sabah kahvaltılarına lezzetle eşlik eden ve içeriğinde kullanılan malzemelerle kişilerde farklı bir damak tadı oluşturan bir börek türüdür. Bu börek peynirin muhteşem tadıyla ona eşlik eden maydanozun vermiş olduğu lezzetin beraberinde zeytinyağıyla özdeşleşen harika bir börektir. Gelin böreği sadece sabah kahvaltılarında kişilerin tüketmiş olduğu bir börek türü olmamakla birlikte öğün aralarında, özel günlerde diğer kek ve böreklerin yanında farklı bir lezzet olarak kişilerin lezzetle tükettiği bir tattır. Ayrıca çay keyfi yaparken çayın yanında atıştırmalık olarak çaya eşlik eder. Gelin böreği yapılışını, yapılışında kullanılan malzemeleri sizlere sırasıyla anlatacağım. Hadi gelin beraber bu böreğin tarifini inceleyelim. Kolay gelsin.

Gelin Böreği Malzemeleri
İç Harcı İçin Malzemeleri
Üzeri İçin Malzemeleri
Gelin Böreği Nasıl Yapılır?

Gelin böreği yapılışına öncelikle bir kabın içerisine suyu ve zeytinyağını ekleyip güzelce çırparak başlayalım. Hazırlanan karışımı bir kenara alarak yufkanın birini mutfak tezgâhına serelim. Fakat mutfak tezgâhının temiz olmasına dikkat etmek gereklidir. Hazırlamış olduğumuz su ve yağ karışımından birkaç kaşık alarak tezgâhın üzerine serilen yufkanın üzerine dökelim ve sonra yağı fırçayla yufkanın her yerine sürelim ve sonra yufkayı dörde bölelim. Her dört parçanın uç kısımlarından geniş kısımlarına doğru büzerek yufkaları toplayalım. Sonra büzülerek toplanan yufkanın bir köşesine hazırlamış olduğumuz iç malzemeden 1 yemek kaşığı koyalım. İç harç eklenen yufkanın uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatalım. Kalan bütün yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım ve yufkalar bittiğinde hazırladığımız börekleri yağlı kâğıt serilmiş olan fırın tepsisine dizelim. Böreklerin üzerine iyi kızarması için yumurta sarısı, su ve zeytinyağı karışımından sürerek önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırına sürelim. Börekleri üzeri kızarana kadar pişirelim.

Börekleri fırından çıkardıktan sonra üzerini hafif nemli olan bir havluyla ya da bir bez ile örtelim. Üzeri örtülen börekleri yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım. Bu şekilde böreklerin yumuşaması sağlanacaktır. Sonra hazır olan gelin böreği servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

" } ] }