{ "title": "Fırında Ispanaklı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/firinda-ispanakli-borek.jpg", "date": "19.01.2024 18:30:00", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Fırında ıspanaklı börek, ıspanak, içeriğinde bulundurduğu bol miktarda vitamin ve minerallerle tam bir şifa kaynağı olan bir bitkidir. Özellikle A, B, C ve E vitaminleri ile zengin olan bu bitki, bol miktarda magnezyum, fosfor, iyot ve demir içermektedir. Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitki özellikle kanser, kalp ve damar hastalıklarında iyileştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, direnci arttırıcı, vücuda kuvvet verici etkisi de bulunan bu bitki, sakinleştirici etkisi ile sinir sistemine de çok önemli etkiler sağlamaktadır. Soğuk algınlığı, ağız ve boğaz hastalıklarında da şifa olarak kullanılan bu bitki cilt hastalıklarının iyileşmesinde de etki etmektedir. Birçok şekilde tüketilebilen bu bitki, sade olarak tüketildiği gibi, çorba, salata ve böreklerde de kullanılarak tüketilmektedir. Börek olarak da tüketilen bu şifalı bitkinin, börekte kullanılış tariflerinden bir tanesi, öncelikle gerekli olan malzemeleri sayarak daha sonra yapılış işlemini sizlerle paylaşalım.

Fırında ıspanaklı börek malzemeleri
Fırında ıspanaklı börek nasıl yapılır?

Fırında ıspanaklı börek için gerekli olan malzemelerimi hazırladıktan sonra böreğimizin yapım işlemine geçtik. Öncelikle ana malzememiz olan yarım kilo ıspanağı ayıklayıp temiz olana kadar iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız ıspanakları küçük olmayacak biçimde doğruyoruz ve bir kenara bırakıyoruz. İç harcı için hazırlamış olduğumuz orta boy kuru soğanın kabuklarını ayıkladıktan sonra yemeklik olacak şekilde doğruyoruz. İçerisinde iç kavuracağımız tavamızı alıyoruz. İçerisine yarım bardak sıvıyağ koyup ocağın üzerine alıyoruz. Yemeklik doğradığımız kuru soğanı tavanın içerisine aktarıyoruz ve bir tatlı kaşığı tuzu ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine doğramış olduğumuz ıspanağı ekliyoruz. Üzerine bir çay kaşığı kırmızı toz biber ve bir çay kaşığı karabiberi de ekledikten sonra, ıspanak suyunu bırakıncaya kadar kavrulmaya bırakıyoruz.

Diğer taraftan hazır bulundurduğumuz orta boy kâsemizi alıyoruz içerisine, malzemelerimizden olan yoğurdu, bir tane yumurtayı ve kalan yarım bardak sıvı yağı koyup iyice çırpıyoruz. Çırpma işlemini tamamladıktan sonra, fırın tepsimizi ve yağlı kâğıdımızı alıyoruz. Yağlı kâğıdı fırın tepsisinin içerisine koyuyoruz. Üzerine birinci yufkayı alıp seriyoruz ve yufkanın tepsinin kenarlarından çıkması gerektiğine dikkat ediyoruz. Serdiğimiz yufkanın üzerine çırptığımız karışımı fırça yardımı ile sürüyoruz. Daha sonra ikinci yufkayı alıp tepsinin içerisine büzüştürerek seriyoruz. Karışımdan fırça ile bu yufkanın üzerine de sürüyoruz. Üçüncü yufkayı da tepsinin içerisine seriyoruz ve ıspanak harcımızı üzerine döküyoruz. Harcı tepsinin içerisine iyice seriyoruz. Dördüncü yufkayı harcın üzerine örtüyoruz ve çırpmış olduğumuz karışımdan sürüyoruz. Son olarak beşinci yufkayı tepsiye serdikten sonra, tepsinin etrafından taşan yufkayı böreğin üzerine kapatıyoruz ve kalan karışımı yufkanın üzerine sürüyoruz.

Pişirilmeye hazır olan fırında ıspanaklı böreğimizi daha önceden yüz yetmiş beş derece ısıda ısıtmış olduğumuz fırının içerisine koyuyoruz ve böreğimiz kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizi fırında alıyoruz. Artık servise hazır olan lezzetli ıspanaklı böreğimizi sevdiklerimize ve misafirlerimize ikram edebiliriz.

Afiyet Olsun.
" } ] }