{ "title": "Elde Açma Patatesli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/elde-acma-patatesli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 08:36:04", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Elde açma patatesli börek, hazır yufkalı böreklere nazaran zahmetli olsa da daha lezzetlidir. Kullanılan malzemelerin taze olması ve hamurun kıvamının iyi ayarlanması, hamurun daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Kıymalı ve peynirli börek gibi patatesli börek de hem kahvaltılara hem de çay saatlerine eşlik edecek bir börek çeşididir. Elde açılarak yapılan patatesli börek tarifi, 15 parça bezeden oluşuyor. Yapılacak yufkaların sayısı gözünüzü korkutmasın zira bezelerin yağlı olması hamurun çabuk ve zahmetsiz açılmasını sağlıyor.

Patatesli açma börek için gerekli malzemeler
Üzeri için
İçi için
Patatesli açma börek nasıl yapılır?

Yumurtalardan birisinin sarısı böreğin üzerine sürmek için ayrılır. Geri kalan yumurtanın beyazı ve 1 adet yumurta havuz şeklinde açılan unun ortasına konur. Üzerine süt, yoğurt, sirke, sıvıyağ ve bir tutam tuz ilave edilerek hamur, yumuşak bir kıvamına gelene kadar yoğrulur. 1 saate dinlendirilmek üzere hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür. Dinlenen hamur 15 bezeye ayrılır. Her beze de 3 parçaya bölünür. Her parça bir pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Margarin eritilip birinci hamurun üzerine sürülür. Üzerine ikinci açılan hamur konur ve margarinden sürülür. Üçüncü hamur en üste yerleştirilir. Böylece tek bezeden içi yağlı bir hamur oluşturulur. Geri kalan bezelerde aynı yöntemle açılıp yağlanır. Aralarına sürülen yağın donması için yarım saat beklenir. Bu arada böreğin içi hazırlanır.

İç harcı için; patatesler haşlanıp rendelenir. Bir tavaya zeytinyağı konup yemeklik doğranmış soğanla birlikte patatesler kavrulur. Rendelenmiş beyaz peynir, tuz, karabiber ve pul biber de ilave edilir. İyice harmanlayıp ocaktan alınır.

Yarım saat geçip hamurların yağı donduktan sonra üst üste konan hamurlar oklava yardımıyla yufka olana kadar açılır. Üzerine sıvıyağ sürülüp ikiye bölünür. Ortadan ikiye bölünen hamurların geniş tarafına patatesli iç konur, rulo şeklinde sarılır. Rulo da kendi etrafında sarılıp gül böreği şekli verilir. Bütün hamurlar aynı şekilde açıp hazırlanır. Bu işlemin neticesinde 30 adet börek elde edilmiş olunur. Yağlanmış fırın tepsisine börekler dizilir, üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür.180 derece, önceden ısıtılmış fırında 30 dk. Pişirilir. Arzuya göre fırına konmadan üzerine susam yahut çörek otu serpilir.
" } ] }