{ "title": "El Açması Tepsi Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/el-acmasi-tepsi-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 12:59:36", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
El Açması Tepsi Böreği, diğer el açması böreklere göre daha kolay hazırlanabilme özelliği olan el açması tepsi böreğimiz herkes tarafından çok basit olarak hazırlanabilir, Diğer el açması böreklerde ince ve büyük yufkalar açılması gerekirken bu börek küçük yufkalarla yapılması sonucu leziz bir börek elde edebilirsiniz. Sizlerde bu muhteşem böreğin lezzeti ile tanışmak istiyorsanız buyurun birlikte hazırlayalım.

El Açması Tepsi Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Hamurların Arası için
İç Harcı için
Üzeri için
El Açması Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak ufak bir kâseye yaş mayayı ufaladıktan sonra üzerine yarım su bardağı kadar ılık su ekleyip elimizle mayayı mıncıklayıp ezerek mayanın kabarması için 5-10 dakika kadar bekletelim. Ardından Eriyen mayamızı yoğurma kabına alarak üzerine sıvı yağ, yumurta ilave ederek karışımı iyice karıştıralım. Karışımın üzerine elenmiş un ve tuz ilave ederek üzerine azar azar ılık su ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşak kıvamda iyice yoğurduktan sonra mayalanarak kabarması için üzerine bir kapak kapatarak 1 saat kadar beklemeye bırakalım. Bizde bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.

Uygun bir tavaya sıvı yağı ekleyip ocağa koyarak yağın ısınmasını sağlayalım. Ardından ısınan yağın üzerine ince ince doğranmış kuru soğanı ekleyerek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine kıymamızı ekleyerek kıyma renk değiştirinceye kadar karıştırarak kavuralım. Üzerine pul biber, karabiber, kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilavesiyle lezzetlendirerek iç harcımızı karıştırarak ocaktan alalım. Ardından hamurumuzun ara katlarına sürmek için ayrı tavada tereyağını eriterek üzerine sıvı yağ ekleyerek yağımızı da hazır hale getirerek bırakalım.

Daha sonra mayalanmaya bıraktığımız hamur kabararak hacminin iki katına çıktıktan sonra un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine alarak hamurdan 12 adet aynı büyüklükte bezerek hazırlayıp üzerlerine un serpiştirerek bir tepsiye dizelim. Ardından un serpiştirilmiş tezgâhımızın 1 adet beze alarak bir oklava veya merdane yardımıyla yemek tabağı genişliğinde açarak üzerini daha önce erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı karışımıyla yağlayarak bir kenara alalım. Ardından ikinci bezeyi de aynı büyüklükte açarak yağlanmış hamurun üzerine yerleştirelim. Üçüncü bezeyi de aynı şekilde açarak diğer yağlanmış bezelerin üzerine koyarak yağlayalım. Dördüncü bezeyi de aynı irilikte açıp diğer açılmış bezelerin üzerine yerleştirerek bu kez bezemizin üzerini yağlamadan bir grup olarak bekletelim. Kalan diğer bezeleri de dörtlü grup olarak hazırlayalım.

Ardından hazırladığımız dört bezeden oluşan üçlü gruptan bir tanesini unlanmış tezgâhımızın üzerine alarak tepsi genişliğinde açtıktan sonra yufkanın tam ortasından iki parçaya keselim. 2 parçanın geniş kenarlarına iç harcımızdan uzunlamasına koyduktan sonra yufkanın kenarıyla kıymanın üzerini kapatarak rulo şeklinde saralım. Sonra ruloyu elimizle çevirip burarak yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp sararak tepsiye yerleştirelim. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım. İlk olarak üzerine eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla sürerek yağın üzerine yumurta sarısı ve susam serpiştirelim. Ardından fırını 200 derecede ısınmış fırına verelim.

Afiyet olsun.
" } ] }