{ "title": "El Açması Ispanaklı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/el-acma-ispanakli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:32", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecekleri bu tarif, sebze severler için de vazgeçilmez bir tattır. Böreğin iç malzemesinde olan yumurta tercihe göre çıkartılabilir veyahut yumurta sayısı azaltılabilir. Elde yufka açmak zor gelir diyenler, hazır yufka ile kol böreği şeklinde böreklerini hazırlayabilirler.

Ispanaklı açma börek için malzemeler: 

(8-10 kişilik)
İçi için
Arası için
Üzeri için
El açması ıspanaklı börek nasıl yapılır?

Hamur için unu bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Sıvı yağ, tuz ve sütü ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Çok yoğurmak hamuru kıvamına getirip güzel açılmasını sağlayacaktır. Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat dinlendirin. Hamur dinlenirken ıspanakları ve pazıyı temizce yıkayın. Suyunu sıkıp ince ince doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı sıvı yağda kavurun. 3 yumurtayı çırpıp bir tavanın içerisinde biraz sıvı yağla, omlet şeklinde pişirin. Yumurtalara tuz, pul biber, nane, kavrulmuş soğan, doğramış olduğunuz ıspanak ve pazıyı ekleyip karıştırın. Eğer böreğinizin içini çiğden yapmak istemiyorsanız doğranmış olan pazıyı ve ıspanağı soğanlarla beraber biraz kavurabilirsiniz.

Dinelen hamuru 15 eşit parçaya bölün. Bezeleri un serpilmiş sert bir zemin üzerinde incecik olana kadar açın. Üzerine sürmek için margarini eritip sıvı yağı karıştırın. İlk açtığınız hamuru yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine yağ karışımından 2 çorba kaşığı gezdirin. Aynı işlemi açtığınız ikinci yufka için de yapıp üçüncü yufkayı üzerine alın. Üzerine yağ sürmeden iç harcın 1/4 'ünü yayın. Bunu ayarlamak için ıspanaklı harcı 4 eşit parçaya bölebilirsiniz. Hamurlar bitene kadar her 3 yufkaya iç malzemeyi koyarak işeme devam edin. Tüm hamurla bitince en üste yumurta ile yoğurdu çırpıp sürün. Baklava dilimi şeklinde kesip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin. Üzeri kızarınca bir bıçak yardımıyla altını da kontrol edip pişip pişmediğine bakabilirsiniz.
" } ] }