{ "title": "Dondurulmuş Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/dondurulmus-borek.jpg", "date": "19.01.2024 09:37:51", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Dondurulmuş börek, özellikle çalışanların, öğrencilerin, yeni evlilerin ve küçük çocukları olanların kurtarıcısı niteliğinde buzdolabında bekleyen adeta bir kahramandır. Eve yorgun gelinen bir gün, yanında basit bir çorba veya salata ile lezzetli bir öğüne dönüşebilir. Aniden gelen misafir için çayın yanında ya da aç çocuklar için atıştırmalık olarak da harika bir seçimdir. Dondurulmuş börek, marketlerde İglo, Nefista, Pınar ve Superfresh gibi markaların çok çeşitli bir yelpazede sundukları pişirilmeye hazır yiyecek kategorisinde bulunabileceği gibi, boş bir vakitte hazırlanarak da derin dondurucuda saklanabilir. Üstelik dilimlenmeye gerek olmayan birçok çeşidi, çözülmesini beklemeden pişirilebileceği için çok pratik bir yemek çözümü olur. Özellikle kıymalı, peynirli, ıspanaklı, patatesli veya aklınıza gelen sevdiğiniz her türlü malzemeyle evde hazırlanan börekler, dondurulmuş olsa da taze yapılmış börekle aynı tada sahiptir. Besin değeri de diğer tüm dondurulmuş ürünlerde olduğu gibi korunmuş olur. Dondurulmuş börekte dikkat edilmesi gereken husus, bakteri üreyeceğinden bir kez çözdürülen ürünün asla tekrar dondurucuya konulmamasıdır. Pişirilemeyen kısım varsa mutlaka atılmalıdır.

Aşağıda yapımı çok kolay ancak görüntüsü inanılmaz derecede iştah açıcı ev yapımı bir dondurulmuş börek tarifi yer almaktadır.

Dondurulmuş Börek Malzemeleri
Dondurulmuş Börek Nasıl Yapılır?

Kabuğu soyulan patatesler yıkanarak küçük küpler halinde doğranır ve derin bir tencereye alınır. Üstlerini aşmayacak kadar su ve tuz eklenerek haşlanır. Eklenen su yetersiz geldiyse ve patatesler hala çiğ ise biraz daha su eklenerek, sebzelerin tam kıvamında haşlanması sağlanır. Henüz sıcakken çok minik küpler halinde doğranmış kırmızı biberler ilave edilerek iyice karıştırılır. Bu harç bir kenarda biraz soğuduktan sonra içine ezilmiş olan beyaz peynir, süt, yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve baharatlar eklenerek iyice karıştırılır. Peynir tuzlu ise patatesler pişirilirken çok az tuz eklenmelidir. Tezgâha bir adet yufka serilerek tüm yüzeye iç harçtan yayılır. Diğer yufkalara da aynı işlem uygulandıktan sonra, yufkalar çok sıkı olmayan bir rulo olarak sarılır. Elde edilen rulo dilimlenmeden streç filmle sarılarak derin dondurucuya konur. İhtiyaç duyulduğunda fırına verilmeden yaklaşık 1-2 saat önce (Dilimlenebilir hale gelebilmesi için) buzdolabından çıkarılarak yaklaşık iki parmak kalınlığında kesilir ve yatay halde pişirme kâğıdı serilmiş tepsiye dizilerek 180 derecelik fırında üstü renk alıncaya dek pişirilir. İstenirse 1 kaşık yağda pembeleştirilmiş bir adet orta boy kuru soğan da iç harca eklenebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }