{ "title": "Çarşaf Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/carsaf-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 22:23:14", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Çarşaf böreği hemen hemen herkesin evinde yapılmakta olup zevkle tüketilmekte olan börek türlerinden biri olmaktadır. Çarşaf böreğinin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Patatesli çarşaf böreği, peynirli çarşaf böreği ve yeşillikli olanı da yapılabilmektedir. Ayrıca hem basit hem de herkesin yapabileceği bu börek hem doyurucu olup hem de lezzetli olmaktadır. Sabah kahvaltılarında, akşam çaylarının yanında, bayanların günlerinde hazırlamış oldukları yemeklerin yanında gayet güzel olmakla beraber hem hazırlanan sofraları zengin gösterir hem de çeşit oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Hem sağlıklı ve doğal olup hem de çocuklarınızın okul çağında olan özellikle ara öğün olarak atıştırmaların da oldukça fayda olup açlıklarını giderir. Beslenmelerine koyarak çocukları hem fastfood yiyeceklerden kurtarmış olursunuz hem de sağlıklı beslemiş olursunuz.

Çarşaf böreği tarifi malzemeler
Arasına sürülmesi için
İçi için malzemeler
Üstüne sürülecek malzemeler
  • Sıvı yağ
  • Yumurta sarısı
Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır?

Tüm hamur malzemelerini derince bir kaba alarak iyice yoğurun. Küçük küçük hamurlar kopararak 8 eşit parçaya bölünür. Daha sonra 20 dakika bekletilerek kabarması beklenir. Sizin yapmanız gereken iş ise peyniri rendeleyip maydanozu doğrayıp karıştırmak. Daha sonra kesilen parçaları tabak büyüklüğünde açın. Hepsi açıldıktan sonra ilk açtığınız hamurun altına ve üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağı sürülür. Diğerlerini de üst üste koyun. Fakat hepsinin arası 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlanacak sakın unutmayın. Bu şekilde üst üste yağlanıp koyulan hamurlar 15 dakika boyunca dinlendirilir. Daha sonra açma işlemine sıra gelir. İsteğe bağlı olarak tezgâh üzerinde ya da bir bez üzerinde hamuru nazik bir şekilde parmak uçları ile her köşesi çekiştirilerek açılır. Nasıl açılır demeyin o kadar basit açılıyor ki şaşırıp kalabilirsiniz. Fakat her tarafından açılmalıdır ince zar şeklini almalıdır bir taraf kalın bir taraf ince olmamalıdır. Daha sonra iç harcı her tarafına eşit şekilde sürerek rulo yapılır. Kendi etrafında dolayarak yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine koyulmalıdır. Tüm hamurlar bu işlemden geçerek tepsiye koyulur. Son olarak üzerine sıvı yağ sürülür ve yumurta sürülerek fırına bırakılır. Hafif kızarınca fırından alınarak sıcak servis yapın. Tavsiyem sıcak servis yapmanız daha çıtır yenmektedir.

Bu tarifi uygulayarak peynir yerine iç malzemesine soğan, kıyma, patates, tuz ve karabiber kullanarak yapabilirsiniz. Bu da ayrı bir damak tadı olmaktadır. Hem yemek gibi sunulabilir hem de karın doyurur. Fakat hanımlara tavsiye olarak akşam çaylarının yanında mutlaka deneme yapılmalıdır. Çarşaf böreği hem pratik hem de çekilen zahmetin karşılığını vermektedir.
" } ] }