{ "title": "Buzluk Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/buzluk-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 11:22:39", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Buzluk Böreği, Buzluk Böreği, yufka ile yapılan bir börektir. İster gül böreği şeklinde ister sigara böreği şeklinde sarılabilir. Buzluk böreğinin bir diğer adı da banyolu börektir. Buzluk böreğinin en güzel tarafı fırınlandığında tazecik olması ve içi yumuşacık dışı ise çıtır çıtır olmasıdır. Sarıldıktan sonra ıslatıldığı için donduktan sonra ayırması da güç olduğundan dondurucuya koyarken dondurucuya sığabilecek büyüklükte bir tepsiyle koyarsanız birbirine değmeden donarlar. Ani misafiriniz geldiğinde dondurucudan donan börekleri tepsiye dizin çözülmesini beklemeden hemen fırına verebilirsiniz. Ani gelen misafirlerinizi çok güzel bir şekilde ağırlayabilirsiniz.

Buzluk Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için malzemeler
Böreğin banyosu için malzemeler
Üzeri için gerekli malzemeler
Buzluk Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak tereyağını eriterek işe başlayalım. Eriyen tereyağına, zeytinyağı ve sütü ekleyelim karıştırıp kenara alalım. Maydanoz ve reyhanları ince ince doğrayalım. Peynir kırıkları ile karıştıralım. Yufkanın ilkini tezgâha yayalım üzerine hiç boşluk bırakmadan hazırladığımız sostan sürelim. İkinci yufkayı da soslanmış olan ilk yufkanın üzerine yayalım ve ikinci yufkayı da hiç kuru yer kalmayacak şekilde soslayalım. Soslanan yufkayı iki kat olarak 8 eşit parçaya bölelim. Her dilimine geniş kısmına tepeleme 1 yemek kaşığı peynirli harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra sıra banyo işlemine gelmektedir.

Derin bir kaba 1-2 litre soğuk suyu koyun üzerine de 1-2 çay kaşığı karbonat koyalım ve karıştıralım. Bu suya sarılan börekleri batırarak en az 10- 15 sn kadar bekletelim. Sonra fazla suyunu süzdürerek 3-4 cm aralıklarla buzluğa veya dondurucuya girebilecek bir tepsiye dizin. Dolapta sarılan börekler en az 1-2 saat bekletelim. Dolaptan çıkarılan böreklere yumurta sarısı sürülür, susam veya çörek otu serpilir 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar ortalama 35-40 dk kadar pişirilir.
" } ] }