{ "title": "Boşnak Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/bosnak-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 08:20:09", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Boşnak böreği yemekten keyif alacağınız lezzetli börekler arasında yer alıyor. Ispanaklı börekler arasında en çok tercih edilen börek olarak karşımıza çıkan bu tarif el açması börekler içerisinde yapımı kolay ve lezzeti fazla olan tariflerdendir. El açma hamuru yapma konusunda sıkıntı yaşayanların yufka kullanması da yeterlidir, ancak el açması böreğin daha lezzetli olacağını söylememiz gerek.

Boşnak Böreği Malzemeleri
İç Malzemeleri.
Üzeri için Malzemeler.
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak böreğin iç malzemesi için ıspanakları sirkeli suda beklemeye alıyoruz. Daha sonra sirkeli sudan çıkardığımız ıspanakları iyice yıkayıp çok ince olmayacak şekilde doğruyoruz. Beyaz peynirimizi de biraz kalın biçimde rendeliyoruz. Soğanı da ince ince doğradıktan sonra bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip soğanları soteliyoruz. Hafif pembeleşen soğanların üzerine ıspanağı ekleyip kavuruyoruz. Ocaktan aldığımız bu karışımın içine peyniri de ekleyip iyice karıştırıyoruz ve soğuması için beklemeye alıyoruz.

Boşnak böreği için iç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle unumuzu elekten geçirerek topaklanmaların önüne geçiyoruz. Tuzu da ekledikten sonra ılık suyumuzu yavaş yavaş unun içine döküyoruz. Undan ele yapışmayan kıvamlı bir karışım elde edene dek hamuru yoğurmaya devam ediyoruz. Daha sonra hamur dinlensin diye 30 dakika ılık bir yerde dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamuru 4 ya da 5 parçaya bölüyoruz. Yuvarladığımız parçaları 30 dakika daha dinlendiriyoruz. Daha sonra hamur paçalarından birini alıp merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açıyoruz. Hamurları daha rahat açabilmek için merdaneyi içeriden dışarıya doğru kullanmanız yararlı olacaktır.

Açtığımız hamura eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırarak fırça yardımıyla hamurun her yerine sürüyoruz. Daha sonra kenarlardan çekerek hamurun daha da büyümesini sağlıyoruz. Hamuru açtıkça yağın da çekilmesi söz konusu olacağından ara sıra hamuru yağlamanız gerekmektedir. Her taraftan eşit şekilde çekerek büyütüp incelttiğiniz hamur çekilemeyecek hale geldiği zaman ortadan ikiye keserek yarım ay şeklinde iki parça elde edin.

Yarım ay şeklinde kesilen hamur parçasının düz olan kısmına boylu boyunca iç malzememizden serpiştiriyoruz. Daha sonra iç malzemesinin olduğu bölümden tutarak hamuru rulo şeklinde sarıyoruz ve bu rulonun bir ucunu yağlamış olduğunuz fırın tepsisine yerleştirerek spiral şeklinde sararak yerleştiriyoruz. Tüm hamura aynı işlemi uygulayarak tepsimizi dolduruyoruz.

Tepsi dolduktan sonra böreğin üzeri için ayırdığımız tereyağını erittikten sonra ılık haldeyken yoğurtla iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışımı tepsimizdeki böreğin üzerine döküyoruz. Tepsimizi önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında Boşnak böreğinin üstü ve altı kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }