{ "title": "Boşnak Böreği Nasıl Yapılır", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/bosnak-boregi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 17:27:43", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Boşnak Böreği, adında belli olduğu Boşnak halkı tarafından yapılan bir börektir ve diğer adı da pitadır. Yugoslavya'da her perşembe ve pazar geceleri geleneksel olarak bu börek sofralarda yerini almaktadır. Türkiye'de ikamet etmekte olan Boşnaklarda her perşembe gecesi pita yapmaktır. Özellikle perşembe gecesinin tercih edilmesi Müslümanlarca cuma günün arifesi olmasıdır. Pazar günü ise Hristiyanlıkta mübarek gündür. Bu günlerde Boşnaklar un ve hamur da bolluk ve bereket olduğuna inanırlar. Boşnak böreği sunumu ile kolaya kaçılmış gibi görünse de çok fazla maharet gerektirmektedir. Özellikle hamurun kıvamı ve pişmesi açısından zahmetlidir.

Boşnak Böreğinin Malzemeleri
İçi için
Üzeri için
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak böreği yapılırken içerisine geleneksel olarak ıspanak ve pırasa konulur. Bilhassa pırasalı olanı Arnavut ve Boşnak halkının çok önem verdiği hatta millileştirdiği bir börektir. Kendilerine özgü bir lezzet olduğu için bu lezzeti kaybetmemek adına bir hayli sahip çıkıyorlar. Bu börek tıpkı kol böreği gibi tepsinin ortasından başlanarak sarılır ve daire şeklini alır. Boşnak böreği sadece ıspanaklı ve pırasalı değil patatesli, lor peynirli (Ekşimik) ya da kabaklı iç harcıyla da yapılabilmektedir. Yani damak zevkine göre değişmektedir.

Boşnak Böreğinin içi için yarım kilo ıspanağı daha önceden sirke koymuş olduğumuz kaba koyalım ve biraz beklettikten sonra temizce yıkayalım. Ispanakları çok ince olmayacak şekilde doğramaya başlayalım. Yaklaşık bir parmak büyüklüğünde olması kafidir. Daha sonra beyaz peyniri rendenin kalın tarafından geçirelim. Orta boy soğanı küçük küçük doğrayalım ve tencerenin içine ay çiçek yağını ve soğanı koyup kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine ıspanakları koyalım ve beş dakika kavuralım. Kavrulduktan sonra içine rendelenmiş peyniri ekleyelim ve iyice harmanlanacak şekilde karıştıralım. Unutmadan tuzumuzu da ekleyelim.

Diğer yandan Hamuru içi bütün malzemelerimizi geniş ve çukur bir kaba alalım. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğuralım. Daha sonra hamuru çok büyük olmayacak şekilde bir avuç ebadında yumaklara ayıralım ve bu şekilde 10 dakika dinlendirelim. Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritelim ve biraz soğumasını bekleyelim. Hazırda bekleyen hamur yumaklarını elimizle tereyağına sürerek yoğurmaya başlayalım. Bu şekilde de yaklaşık yarım saat ya da kırk beş dakika bekletmeye alalım.

Daha sonra hamuru standart bir tabak büyüklüğünde açalım ve elimizle hamurumuzu yağlıya yağlıya açmaya başlayalım. Bu işlemi yaparken dikkatli olun çünkü hamurunuzun yırtılma olasılığı var. Yufkalarımız büyüdükçe kenarlarına ıspanaklı içi ekleyip rulo bir şekilde sarmaya başlayalım. Bu arda yumaklarımızı açmak için geniş bir tezgâhta yapalım. Hepsi bittikten sonra önceden yağladığımız tepsinin içerisine dairesel şekilde dizelim. Artan yağı üzerine dökebiliriz ama ağır olacağını düşünüyorsanız dökmeyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı da yoğurt sürelim.

Son olarak 220 derece fırına koyalım ve altı ile üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra sunum tabağına alırken üzerine ya da yanına süslemeler yapabilirsiniz. Örneğin dereotu, maydanoz ya da çeri domates olabilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }