{ "title": "Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/borek.jpg", "date": "19.01.2024 10:43:22", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Börek, börek herkes tarafından çok sevilen çeşitli şekillerde yapılan bir yemek tarifidir. Kıymalı sebzeli birçok çeşidi yapılabilir. Beş çaylarında sabah kahvaltılarında ya da akşam yemeklerinde tüketilebilir. Birçok çeşidi yapılabilir sigara böreği, tepsi böreği, paçanga böreği, çarşaf böreği, çiğ börek çeşitlerden sadece birkaçıdır. Farklı şekillerde yapılarak görsel açıdan da çok şık sunumlar sağlanabilir. Fakat diyet yapanlar kilo sorunları olanlar ve şeker hastalarının tüketmemesi tüketirken de dikkatli tüketmesi gerekir. Çok sevilen birkaç börek tarifi,

Su böreği yapımı için gerekli malzemeler
Su böreği yapılışı, beş adet yumurtayı derin bir kaba kırıyoruz. Üzerine un ve su ekliyoruz katı olmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz ve hamurdan küçük yumaklar alarak tepsinin büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar için bir tencerede kaynar su hazırlanır diğerinde ise soğuk su açılan hamuru önce kaynar suya koyup bir iki dakika bekletin ardından soğuk suya koyup bekletin bir iki dakika ve tepsiye dizin her kata tereyağı dizin toplamda altı kat olacaktır üçüncü kata ise peynir rendelenip maydanoz içine doğranarak karıştırılır ve bu karışım dökülür. Son kata da tereyağı dökülüp iki yüz derecede kızarana kadar pişirilir ve fırından çıkarıldığında sıcak sıcak servis edilir.

Peynirli sigara böreği yapımı için gerekli malzemeler
Peynirli sigara böreği nasıl yapılır?

Peynirli sigara böreği için önce peynirli harcı hazırlıyoruz peynirin içerisine yarım demet maydanoz doğrayıp karıştırıyoruz ve bir yufkayı önce dörde sonra tekrar dörde bölerek içerisini peynirli harç koyuyoruz ve geniş taraftan ince tarafa doğru sarıyoruz sararken kenarlarını içine kıvırıyoruz ki kızartırken dökülmesin. Tüm börekler hazırlanınca tavaya iki su bardağı sıvı yağ konur ve yağ kızarınca börekler içerisine atılır ve nar gibi olana kadar kızartılır ve kızaran börekler yağlı kâğıt serilmiş tabağa alınır ve fazla yağı çektirilir. Ardından servis edilir.

Patatesli üçgen börek yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir paket yufka
  • Yarım kilo patates
  • İki adet kuru soğan
  • Bir buçuk çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Bir su bardağı süt
  • İki yumurta
  • Tuz
Patatesli üçgen börek nasıl yapılır?

Börek yapımı için öncelikle iç harcını hazırlıyoruz. İç harcı için önce patatesleri tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ve patatesleri haşlanana kadar pişiriyoruz. Haşlanan patatesler derin bir kaba alınır ve patates ezici ile ezilir. İki adet kuru soğan soyulur ve yemeklik doğranır ve tencereye alınıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ eklenip soğanlar kavrulur üzerine bir kaşık da salça eklenip iyice kavrulur ve ezilmiş patatesler ile tuz üzerine eklenir. İyice birbirine karıştırılarak kavrulur ve kavrulunca altı kapatılır. Sosu için bir su bardağı süt iki yumurta bir çay bardağı sıvı yağ derin bir kâseye alınıp çırpılır. Bir yufka tezgâha serilir ve dört parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Üzerine sostan sürülür ve uç kısmına patates konulup muska şeklinde katlanarak sarılır tüm börekler bu şekilde hazırlanınca tepsiye dizilir ve üzerine sos sürülüp fırına sürülür ve kızarana kadar pişirilir. Kızarınca fırından alınır ve servis edilir.

Pratik talaş böreği yapımı için gerekli malzemeler
  • Üç adet yufka
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir adet yumurta
  • Üç yemek kaşığı süt
  • İki yüz gram kıyma
  • İki adet patates
  • Bir adet havuç
  • Tuz karabiber
Pratik talaş böreği nasıl yapılır?

Öncelikle böreğin iç harcı için kıymayı küçük bir tencereye alıp yağ ile kavurun. Patates ve havuçları da soyup yıkayıp küp-küp doğrayıp kıymanın üzerine ekleyin tuz ve karabiberini de damak tadına göre ekleyerek hepsini karıştırıp on on beş dakika kadar pişirelim. Pişince altını kapatıp bir tabağa boşaltalım. Bu esnada sosu için bir yumurta süt ve yağı bir kâse de çırpın. Börek yapımı için bir adet yufka serilir ve her yerine sos hafifçe sürülür ve kenarları katlanarak kare bir şekil elde edilir ve daha sonra dörde bölünür ve dört adet kare elde edilir ve her birinin içi harç ile doldurulur ve yufkaların uçları birleştirilir ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Tüm yufka bu şekilde hazırlanıp tepsiye dizilir ve üzerine kalan sos sürülüp fırına verilir üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişince afiyetle yenir.
" } ] }