{ "title": "Börek ve Tatlı Tarifleri", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/borek-ve-tatli-tarifleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:10:04", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Börek ve tatlı tarifleri, börek ve tatlılar Türk mutfağının vazgeçilmezi arasındadır. Börek ve tatlılar hamurdan yapıldığı için diyet yapanlar tarafından pek tüketilmek istenmese de kişiler kaçamaklar yaparak tüketir. Birçok çeşit ve şekillerde damak tadına göre yapılabilir. Birkaç tatlı ve börek tarifine bakacak olursak.

Yoğurt tatlısı yapımı için gerekli malzemeler
Yoğurt tatlısı nasıl yapılır?

Tatlı yapımı için önce şerbetini yapmak gerekir. Şerbeti için su ve şekeri kaynatılır ve kaynayınca üzerine bir dilim limon sıkılır beş dakika daha kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya alınır. Hamuru için bir kapta yumurtalar şeker ve yoğurt iyice çırpılır köpürene kadar çırpılır diğer irmik vanilya un kabartma tozu da eklenir ve çırpılmaya devam edilir hamuru hazırlanınca yağlanmış fırın tepsisine hamur dökülür ve 180 derecede altı üstü kızarana kadar pişirilir pişince fırından çıkarılır ve ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbet dökülür ve buzdolabında iki saat dinlendirilip servis edilir.

Sodalı tepsi böreği yapımı için gerekli malzemeler
Sodalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Sodalı börek yapımı için öncelikle peynirli iç harcını hazırlamak gerekir iki su bardağı rendelenmiş peynirin içerisine maydanoz doğranarak karıştırılır. Ardından sosu için iki yumurta bir su bardağı süt bir çay bardağı sıvı yağ çırpılır. Yufkalar açılır ve fırın tepsisi yağlanıp ilk yufka serilir ve üzerine fırça ile sos sürülür ikinci yufka serilir ve tekrar sos sürülür üçüncü yufkada serilince peynirli harcın tamamı serilir ve tekrar diğer yufkalar kat kat serilir ve yine aralara sos sürülür. Kalan sos da üzerine sürülür ve börek kesilir ardından bir şişe soda böreğin her tarafına eşit olarak dökülür ve börek bir saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 180 fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir ve afiyet ile yenir.

Kıymalı gül böreği yapımı için gerekli malzemeler
  • 250 gram kıyma
  • Dört adet yufka
  • İki adet kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Bir çay kaşığı pul biber ve tuz
  • Bir çay bardağı yoğurt
  • İki yumurta
Kıymalı gül böreği nasıl yapılır?

Kıymalı gül böreğinin önce iç harcı yapılır. İç harcı için tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ alınır. Üzerine iki adet kuru soğan yemeklik doğranır ve kavrulur üzerine bir tatlı kaşığı salça eklenir ve kavurmaya devam edilir ve kıyması eklenir tuz pul biber de eklenip iyice karıştırılır. İç harç yaklaşık yirmi dakika pişirilir ve altı kapatılır. Sos için yoğurt yumurta ve yağ çırpılır bir adet yufka dört parçaya ayrılır ve üzerine sos sürülüp kıymalı harç kenar kısmana konur ve içe doğru sarılır ve tekrar sarılıp gül şekli verilir. Tüm yufkalar bu şekilde sarıldıktan sonra tepsiye dizilir ve üzerlerine sos sürülüp fırına sürülür ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
" } ] }