{ "title": "Börek Sarma Şekilleri", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/borek-sarma-sekilleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:37:44", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Börek Sarma Şekilleri, hazır yufkadan hazırlanabilen birçok börek çeşidi vardır. Hazırlanan böreklerin, iç harcı kadar onları sarma şekilleri de böreklerin hem lezzeti hem de görüntüsü bakımından oldukça önemli bir yer tutar. Vereceğimiz bu sarma teknikleriyle aynı börek harcından sayısız farklı şekillerde börekler hazırlayıp değişik sunumlar yapılması da mümkündür tabi ki. Şimdi bu şekillerin nasıl yapıldığına geçebiliriz;

Sigara böreği şekli: Tezgâhın üzerine yufkayı serdikten sonra önce yukarıdan aşağı doğru kestikten sonra elde ettiğimiz her bir parçayı yarım baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Sonra yufkanın arasına hiçbir şey sürmeden daha önceden hazırlanmış olan peynir ve maydanozlu harcı, yufkanın geniş tarafına bir çorba kaşığı kadar koyup tıpkı yaprak sarar gibi sarıyoruz. Sardığımız sigara böreklerini kızgın yağda kızartarak hazırlayabilirsiniz.

Karnıyarık şekilli börek: Öncelikle, bir tane yufkayı mutfak tezgâhı üzerine düzgün bir şekilde serin sonra börek için hazırlamış olduğunuz sütlü veya sodalı iç harcı yufkanın üzerine boca sürün. Daha sonra üzerine aynı hizada bir adet yufka daha serin. Bu yufkanın da üzerine bol miktarda sosunu sürdükten sonra, üçüncü yufkayı da dikkatle serin. Bu yufkanın üzerine diğer yufkaya göre biraz daha az ıslatacak şekilde sos sürdükten sonra yufkaları önce dörde sonra her bir parçayı da üç eşit parçaya kesin ve içine bolca kıymalı veya istediğiniz bir çeşit harç koyarak tıpkı sigara böreği sarar gibi sarın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine sos sürdükten sonra keskin ve ince uçlu bir bıçak yardımıyla tıpkı karnıyarık gibi uzunlamasına bir çizik atın. Böreğin karnını keserken bıçağın dibine kadar inmemesi gerekir yani sadece iç harcının görüneceği kısma kadar kesilmelidir.

Muska şeklinde börek: Mutfak tezgâhının üzerine böreklik yufkamızı düzgün bir şekilde seriyoruz. Daha sonra, bu yufkayı dört veya üç parmak kalınlığında dilimlere kesiyoruz. Fırında pişirecekseniz üzerine bol miktarda böreklik sos sürdükten sonra uç kısmına istediğiniz bir çeşit harcı yerleştirerek, muska şeklinde katlaya katlaya sarıyoruz. Son kısmını sosa bandırıp, üzerine yapıştırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz. Not: Eğer böreği yağda kızartmayı düşünüyorsanız içine sos sürmeyiniz.

Kürdanla börek sarma: Düzgün bir biçimde mutfak tezgâhına serdiğimiz böreklik yufkanın üzerine her tarafını kaplayacak şekilde sos sürüyoruz. Başka bir yufkayı alıp aynı hizaya gelecek şekilde önceki yufkanın üzerine seriyoruz. Bu yufkanın da üzerine yine sos sürdükten sonra bir kat yufka daha serip, üzerine sos sürüyoruz. Bir çorba kasesinin ağız hizasında, yuvarlak parçalar kesiyoruz. Kestiğimiz her bir parçanın içine böreklik harcı koyarak, ikiye katlıyoruz. Daha sonra kürdan yardımıyla tıpkı dikiş diker gibi ağız kısmı kapatılır. Kürdanlı kısmı yukarıda kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriyoruz.

Gül böreği şekli: Bir adet yufkayı mutfak tezgâhının üzerine serip üzerine bol miktarda sos sürün. Yufkayı dört eşit parçaya ayırın. Geniş kısmına bol miktarda iç harcını uzunlamasına koyduktan sonra geniş kısımdan başlayıp fazla sıkmadan sarın. Daha sonra bir ucundan başlayarak, diğer ucuna doğru, salyangoz şeklinde sarın. Kalan ucunu böreğin alt tarafından koyup ortasından çıkartarak, gül şeklini verin. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış tepsiye yerleştirip pişirin.
" } ] }