{ "title": "Börek Çeşitleri", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/borek-cesitleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:18", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. Damak tadına göre peynirlisi kıymalısı patateslisi sebzeli olanları yapılabilir. Börek çeşitlerinden bazıları,

Patatesli çıtır börek yapımı için gerekli malzemeler
Patatesli çıtır börek nasıl yapılır?

Böreğin yapımına iç harcını hazırlamak ile başlıyoruz ve patatesleri haşlayıp soyuyoruz ve derin bir kaba alıyoruz patates ezici ile iyice eziyoruz bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup bir adet kuru soğanı içerisine doğruyoruz ve ocağa alıp iyice kavuruyoruz. Kavrulan soğanın içine bir tatlı kaşığı salça ekleyip onu da kavuruyoruz ve patatesleri ekliyoruz patates ile salça iyice karışınca ocağın altını kapatıyoruz ve börek sosu için bir su bardağı sıvı yağ ile üç kaşık unu topak kalmayacak şekilde çırpıyoruz. Bir adet yufkayı tezgâha serin ve yarısına bu sostan sürün ve diğer yarıyı üzerine katlayın ve geniş kısma patatesli harcı koyun ve sarın sardıktan sonra dilimleyin ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp dizdikten sonra üzerine bir yumurta çırpıp sürün ve önceden ısıtılmış olan yüz seksen derece fırında kızarana kadar pişirin ve ılık bir şekilde servis edin.

Kıymalı kol böreği yapımı için gerekli malzemeler
Kıymalı kol böreği nasıl yapılır?

Böreğin yapımı için öncelikle iç harcını hazırlamalıyız. İç harcı için bir çay bardağı sıvı yağ tencereye alınır ve üzerine iki adet kuru soğan doğranır ve kavrulur. Üzerine bir tatlı kaşığı salça eklenir. Salça da tam olarak kavrulunca kıyması eklenir ve iyice kavrulur kıyma suyunu bırakınca tuzu eklenir ve tam pişince ocağın altı kapatılır. Kıymalı harç soğumaya alınır. Bu esnada böreğin hamuru hazırlanmaya başlar. Hamuru için bir yumurta bir çay bardağı süt yarım bardak sıvı yağ ve maya bir kaba alınır ve çırpılır üzerine kıvamı kontrol edilerek yavaş yavaş un eklenir çok sert bir hamur olmayacak yumuşak kıvamlı olacak şekilde ayarlanır. Hamur yoğrulur ve küçük yumaklar alınıp açılmaya başlanır. Açılan yumaklar ikiye kesilir ve içerisine kıymalı harçtan konulup sarılır, tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülerek sarılır ve tüm hamur bu şekilde açılarak harçla doldurulur ve sarılır son olarak bir yumurta yarım çay bardağı sütle çırpılıp böreğin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış yüz doksan derecede fırına verilir üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve üzerine nemli bir bez kapatılır ki yumuşak kalsın. Çay veya ayranla servis edilir.

Peynirli börek yapımı için gerekli malzemeler
  • Beş adet yufka
  • Bir adet yumurta
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Bir adet maden suyu
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Susam çörek otu
Peynirli börek nasıl yapılır?

Peynirli börek için önce bir kapta yoğurt yumurta maden suyu ve sıvı yağ çırpılır. Ardından peynir rendelenir ve içerisine maydanozlar ince ince doğranır ve karıştırılır fırın tepsisi yağlanır ve ilk yufka dışarı taşacak şekilde serilir ve üzerine yoğurtlu sostan sürülür sonra ikinci yufka serilir ve bu defa dışa çıkan yufkalar içeriye doğru alınır ve peynirli harç her yerine dizilir fakat peynirli harcın yarısı dizilir diğer yarı ikinci sefere dizilecek. Daha sonra diğer yufka serilir ve tekrar sos sürülür sonra diğer yufka serilip peynirli harcın kalanı serilir ve son yufka dizilip en altta dışa sarkıttığımız yufka içeri katlanır. Börek kare şeklinde dilimler halinde kesilir ve üzerine kalan sos sürülür. Çörek otu ve susam serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir.
" } ] }