{ "title": "Beşamel Soslu Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/besamel-soslu-borek.jpg", "date": "21.01.2024 20:18:59", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Beşamel Soslu Börek; Beşamel, beyaz sos olarak da bilinen bir Fransız mutfağının ana soslarından biridir. Sosa adını verenin ise Fransız kralı 14. Louis'in baş aşçısı Marquis Bechamel olduğu söylenmektedir. Yaklaşık 400 farklı yemeğin yapımında kullanılan beşamel sos börek gibi hamur işlerinde de hem süsleme olarak hem de yemeğin ana maddesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Hamur işlerinde özellikle sos kalın hazırlanmalıdır. Sosu hazırlarken kıvam alana kadar karıştırmak önemlidir. Piştikten sonra da sosu kullanana kadar ara sıra karıştırmak donmasını engelleyecektir.

Beşamel soslu börek için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Tavukları haşlayın. Haşlanan tavukları karabiber ve tuzla iyice didikleyerek karıştırın. Dinlenmesi için bir köşeye ayırın. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Üzerine un eklereyek hafif pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşen un üzerine azar azar sürekli karıştırarak sütü ekleyin burada en önemli şey unun topaklaşmamasına özen göstermektir. Ardından bir fiske tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışım puding kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosu 2 dk daha karıştırarak sıcağını üstünden atın ve haşlanmış tavuğu ekleyin.

Yufkalardan birini temiz bir yüzeye açarak üzerine fırça yardımı ile terayağını sürün. Üstüne bir yufka daha açın ve aynı işlemi tekrarlayın. Üst üste serilmiş iki yufkayı 8 eşit parçaya bölerek her bir parçanın geniş kenarına tavuklu sostan bir miktar koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin uç kısımlarına yine fırça ile tereyağı sürün. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayın. (Eğer hepsini pişirmeyecekseniz bu işlemden sonra streç filme sarıp buzluğa koyabilir daha sonra pişirilmek üzere saklayabilirsiniz) Pişirilecek olan börekleri galeta ununa batırarak yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.
" } ] }