{ "title": "Arnavut Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/arnavut-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 16:11:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Arnavut böreği, farklı iç malzemeleriyle yapılan bir börektir. Ispanaklısı, soğanlısı, patlıcanlısı ve pırasalısı hepsi severek tüketilen böreklerdir. Sizler için pırasalı olan tarifini hazırladık. Ispanaklısını yapmak isterseniz ıspanağı sadece salça ve tuzla ovarak kullanabilirsiniz. Patlıcanlısını yapmak isterseniz soğan, patlıcan ve kıymayla hazırladığınız harcı kullanabilirsiniz. Soğanlı yapmak isterseniz, soğanı yemeklik doğrar gibi hazırlayıp yağda salça ve az kıymayla kavurabilirsiniz. Sadece pırasalı harç dışındaki iç malzemelerin içine 1 su bardağı su ilave edilmelidir. Şimdi gelelim pırasalı arnavut böreğini beraber hazırlamaya Kolay gelsin.

Arnavut böreği için gerekli malzemeler

Hamur malzemeleri
İç harcı
Arnavut böreği nasıl yapılır?

Yoğurma kabının içine elenmiş unu, 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve suyu koyarak yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettiğinizde, bunu yarım sat kadar dinlendirmelisiniz. Bu sırada sizde pırasalı olan iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Bunun için pırasaların beyaz kısımları haricindeki yerlerini yıkayarak, ince bir şekilde kıyın. Tavaya zeytinyağını koyarak doğranmış pırasaları ve tuzu ilave edin. Bunu kısık ateşte pişirin. Malzeme ılındıktan sonra içine 1,5 su bardağı yoğurdu karıştırın. Böylece böreğin iç harcı hazırlanmış oldu.

Dinlenmeye bıraktığınız hamuru 15 bezeye ayırın. Her bezeyi yaklaşık pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yaptığınız beze sayısı mutlaka tek olsun. Çünkü her zaman böreğin üst katı alt katından bir fazla yufkayla yapılır. Bunun nedeni börek pişerken hava almadığından üstü fazla kabarır. Bu bazen fırının üstüne kadar değebilir. Bu yüzden üst kata bir kat fazla beze koymak iyidir. Eğer üst katı fazla şişerse, üzeri yanmasın diye böreğe bıçakla birkaç tane delik açılması önerilir.

Açtığınız bu yufkaların üzerine zeytinyağı sürün. Bunları yedili ve sekizli olarak üst üste koyun. Önce yedili olan yufkayı tepsinin büyüklüğüne kadar açın. Bunu içini yağladığınız fırın tepsisine koyun. Yufkanın kenarlarını biraz yükselterek içine hazırladığınız pırasalı harcı döşeyerek yayın. Bunların üzerine sekizli yufkayı açarak yerleştirin. Yufkanın kenarlarını kıvıra kıvıra kapatın. En üste 2 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile hazırladığınız karışımı sürün.

Fırını 200 derecede ısıtarak fırın tepsisini içine koyun. Fırında kızaran böreği çıkarınca, üzerine yarım su bardağını geçkin su serpiştirin. Bunu emiz bir örtüyle örterek en az yarım saat dinlendirmelisiniz. Arnavut böreği elde açılmasına rağmen, oldukça pratik bir tariftir. Üstelik oldukça lezzetlidir. Sevdiklerinize ister kahvaltıda, isterseniz çay saatinde bu böreği ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }