{ "title": "Afyon Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/afyon-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 11:10:13", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Afyon Böreği yeşil mercimekle yapılan ve Afyon yöresine ait olan bir tariftir. Yeşil mercimekli börek olarak da bilinen bu böreğin besleyici nitelikleri sayesinde ailenize gönül rahatlığıyla yedirmeniz mümkün olacağı gibi misafirlerinize değişik bir lezzet tattırmak istediğiniz zamanda bu böreği hazırlayabilirsiniz. Oldukça pratik bir şekilde hazırlamanızın da mümkün olduğu böreği eliniz alıştıkça çok daha hızlı bir şekilde yapabilmeniz mümkün olacaktır. Özellikle haşhaşlı böreklerden hoşlananların mutlaka denemesi gereken bir tariftir.

Afyon Böreği Malzemeleri
Yufkalara sürmek için.
İç harcı için.
Afyon Böreği Nasıl Yapılır?

Böreği yapmaya ilk olarak iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Kuru soğanı soyup incecik doğradıktan sonra sıvı yağda orta ateşte kavuruyoruz. Önceden haşladığımız yeşil mercimeği de ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Baharatları ekleyerek tatlandırdıktan sonra soğuması için kenara bırakarak hamuru hazırlamaya başlıyoruz.

Hamurumuz için unu hamur yoğurma kabı içine alıp içine sirke ve tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Bir yandan su eklerken bir yandan da kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için iyice yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamuru eşit 4 ayrı bezeye ayırıp üzerine bez sererek dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken açacağımız yufalara sürmek için ihtiyacımız olan yağı hazırlıyoruz. Margarini erittikten sonra içine sıvı yağı ekleyip damak zevkinize göre haşhaş ezmesi ekleyip iyice karıştırdığınız zaman yufkalara sürmek için gereken yağlı karışım hazır hale gelecektir.

Dinlenmiş olan bezelerden birini alıp un ve oklava kullanarak açıyoruz. Açtığımız hamurun her tarafını güzelce hazırladığımız yağlı karışımla yağlıyoruz. Yağlama işlemi bitince hamuru kare şeklinde katlıyoruz. İkinci bezeyi de aynı şekilde açıp yağlıyoruz. Katlama işlemini yapmadan evvel daha önce katladığımız parçayı bu hamurun tam ortasına koyuyoruz ve kenarda kalan kısımları ortadakinin üzerine doğru katlıyoruz. Diğer iki bezeye de aynı işlemi yaptıktan sonra elimizde iki ayrı katlanmış kare şeklinde hamur olacaktır.

Katlanmış hamurları dilediğimiz ebatlardaki kareler halinde kesiyoruz. Sonra kestiğimiz bu kareleri elimizle biraz incelterek içine mercimekli iç harcımızdan ekleyerek dikdörtgen şeklinde katlıyoruz. Böreklerin kat yerlerini de yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Tüm malzemelere aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yağlı karışımdan sürerek önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 30 dakika kadar kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }