{ "title": "Açma Patatesli Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/acma-patatesli-borek.jpg", "date": "20.01.2024 01:51:20", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Açma patatesli börek, toplum olarak patates ile yapılan börekleri daha çok sevmekteyiz. Yufka ile yapılan börekler eğer sizin damak zevkinize hitap etmiyorsa yufka yerine evde kendiniz hazırlayacak hamur ile kolay açma patatesli börek yapabilirsiniz.

Hamuru için
İç Harcı için
Hamurun Arsı için
Üzeri için
Açma Patatesli Börek Nasıl Yapılır?

Açma patatesli börek için unu bir karıştırma kabının içerisine alın ve orta kısmını yuvarlak olacak şekilde açın. Diğer taraftan yaş mayayı bir kâseye alın ve üzerine bir çay bardağı su ilave edip çatal ile ezin. Kıvamı açılmış olan mayayı unun orta kısmına boşaltın. Diğer kalan hamur malzemelerini de yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayacak bir hamur oluşturun. Hamurun yoğrulma işlemi bittikten sonra ise üzerini bir bez veya streç film ile kapatıp 1 saat kadar bekletin. Bu aşama da hamuru soğuk olmayacak bir ortamda bekletirseniz daha çabuk kabaracaktır.

Diğer taraftan patatesleri arze ederseniz haşlayabilirsiniz. Ancak biz bu tarifimiz de haşlamadan kullandık. Patateslerin dış kısımlarını yıkadıktan sonra kabuklarını bir soyacak ile temizleyin ve rendeleyin. Rendelenmiş patateslerin içerisine kuru soğan hariç diğer malzemeleri ilave edip karıştırın. Kuru soğanın kabuklarını soyup ince şekilde doğrayın ve tereyağı ile şeffaflaşana dek kavurun. Kavrulan soğanı patateslerin yanına alıp karıştırın. Hazır hale gelmiş olan iç harcı bir müddet bekletin ve bu arada hamuru un serpiştirilmiş olan tezgâhın üzerine alın ve 10 adet eşit oranda beze elde edin. Bezelerden bir tanesini tezgâhın üzerinde oklava ile veya merdane yardımıyla açın. Yufkanın boyutunun tepsi boyutundan biraz daha büyük olmasına dikkat edin. Açılmış olan hamuru yağlanmış fırın tepsisinin üzerine alın. Yufkanın her tarafını tereyağı ve sıvıyağ karışımı ile fırça yarımıyla bir güzel yağlayın. Diğer kalan dört bezeye de aynı işlemi uygulayın. Yufkanın beşinci sırasına geldiğinde ise içerisine patatesli iç harcı ilave edip her tarafına yayın. Diğer kalan bezeleri de aynı şekilde açıp yağlayın ev böreğin en üstü için yumurta sarısı, tereyağı ve sıvıyağ karışımı hazırlayın. Hazırlanılan karışımı da böreğin üzerine sürün ve tepsiyi 158-200 derecelik fırına gönderin. Yaklaşık 45 dakika kadar böreği fırında pişirin ve piştikten sonra tepsinin içerisinden kalıp halinde çıkartıp bir bezin üzerine alın. Ilıdıktan sonra börek şeklinde dilimleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }