Açma ıspanaklı börek, Açma ıspanaklı börek oldukça lezzetli börek tariflerinden biridir. El açması denildiği zaman çoğu bayan yapmaktan kaçınsa da sonuca ulaşıldığında zahmete değdiği görülecektir. Davet sofralarını, beş çaylarını zenginleştirecek bir tarif arıyorsanız açma ıspanaklı böreği tercih edebilirsiniz. Çocuklarına ıspanağı yediremeyen anneler bu börek sayesinde çocuklarına ıspanağı sevdirebilir.
Açma Ispanaklı Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Hamuru için
2 su bardağı ılık su
1 kahve kaşığı maya
1 çay bardağı sıvıyağ
6 su bardağı un
Tuz
İç Harcı için
Yarım kilo ıspanak
250 gram kıyma
2 tane orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber, pul biber ve tuz
Yufkaların Arası İçin
1,5 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için
2 tane yumurta sarısı
Açma Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?
Açma ıspanaklı börek için ilk olarak iç malzeme hazırlanır. Ispanaklar bol suyun içine alınarak bir süre bekletilir. Ardından çeşmenin altında bol su ile yıkanarak süzgece alınır. Süzülen ıspanaklar ince ince kıyılır. Sıvıyağ uygun bir tavaya alınarak ısıtılır. Üzerine kıyma eklenir ve suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Kuru soğanların kabukları soyulduktan sonra yemeklik doğranır. Kavrulan kıyma soğuyunca ince kıyılmış ıspanağa eklenir. Üzerine doğranan kuru soğanlar, tuz, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır.
Ispanaklı böreğin hamuru için, çukur bir kabın içine maya alınarak üzerine ılık su eklenip karıştırılır. Tuzu ilave dildikten sonra un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 20 dakika kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra mayalanan hamurdan 20 adet beze yapılır. Bezeler unlanmış bir tepsiye sıralanarak üzeri örtülür. Mutfak tezgâhı hafif unlanır ve bir beze alınarak üzerine un dökülür. Beze fırın tepsisi boyutunda açılır. Açılan yufka yağlanmış fırın kabına alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirilir. Sıvıyağ yufkanın her tarafına sürülmelidir. Bu işlem yufkalar 5 kat olana kadar tekrarlanır. 5. Kata her tarafa eşit gelecek şekilde hazırlanan iç harçtan serpilir. Yine 5 kat aynı işlem uygulandıktan sonra son kata iç harç serpilir. Yufkalar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
Yumurta sarısı ufak bir kâsenin içinde çırpılarak fırça yardımı ile böreğin üzerine sürülür. Tercihe göre yumurta sarısı birkaç damla sıvıyağ ile açılabilir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak hazırlanan açma ıspanaklı börek ısınmış fırına verilir. Böreğin altı ve üstü nar gibi kızarana kadar fırınlanır. Fırından alınan böreğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimlenerek servise sunulur.